Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Star Trek: Deep Space Nine(1993–1999)




Αυτή η σειρά είναι η τελευταία Star Trek που είδα και μάλιστα πρόσφατα. Πάντα είχα ένα κόλλημα γιατί μου είχε κακοφανεί γιατί στο μυαλό μου δε μπορούσα να χωνέψω ότι   θα μπορούσαν να συνεχίσουν το ταξίδι από το The Next Generation και την ίδια ώρα το υπόβαθρο μου φαινόταν εντελώς στατικό.  
Η βασική ιστορία είναι ότι αφού τελειώνει η σκλαβιά ενός εξωγήινου πολιτισμού από έναν άλλο πολύ ανώτερο τεχνολογικά και στρατιωτικά έρχεται το federation να φυλάξει την ειρήνη ενώ παράλληλα πως τα φέρνει η τύχη και υπάρχει και ένα σταθερό wormhole έτσι για να μπορούν να ταξιδεύουν μία από εδώ μια από εκεί ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι  ο σταθμός είναι μεγάλος και εντυπωσιακός αλλά δεν έχει την ελαστικότητα ενός διαστημοπλοίου.
Αυτό με την στατικότατα είναι αρκετά εύλογο ειδικά αν αναρωτηθεί κανείς πως γίνεται με αυτήν την έννοια star trekking. Η προκατάληψη μου για αυτήν την σειρά ήταν τόσο έντονη που στην αρχή νόμιζα ότι ο μόνος λόγος που βγήκε ήταν για να χτυπήσει το Babylon 5 παρόλο που ST:DS9 βγήκε πριν από αυτό!
Είχα δεί και το πρώτο επεισόδιο που είχε Picard και Borgs και η συνέχεια με είχε ξενερώσει αφάνταστα. Μέσα στην wormhole κρύβονται και κάτι μυστήριοι θεοί εξωγήινοι που όποτε θέλουν φέρνουν τα πάνω κάτω.
Είναι μια υπέροχη σειρά που το μόνο που θέλει από εσένα είναι λίγος χρόνος για να συνηθίσεις τους χαρακτήρες. Μόλις γίνει αυτό μπορείς να απολαμβάνεις πέρα από το πολύ καλό σενάριο και ιστορία και πολύ καλή ηθοποιία αλλά και πλοκή που πολλές φορές θυμίζει παλιές καλές εποχές Star Trek. Αυτή η σειρά είναι σίγουρα η ποιο βασισμένη σε σχέσεις και άλλα τέτοια γιατί πολύ απλά είναι λίγο διαφορετική ειδικά τώρα που δεν υπάρχουν ένα σωρό διαστημόπλοια για ταξίδια και μάχες. Σε κάποια στιγμή έρχεται και ένας παλιός γνώριμος στο κεντρικό Cast και σίγουρα μόνο που δεν έκλαψα εκείνη την στιγμή. Όχι μόνο έρχεται αλλά΄ έχει και ένα υπέροχο διαστημόπλοιο το Defiant που επιτέλους κάνει και trekking και αρκετές μάχες.
Επειδή το σύνολο της σειράς είναι αρκετά ομοιογενές δεν θα αναφερθώ σε επεισόδιά νομίζω ότι είναι όλα καλά όπως αρμόζει σε μια σειρά τέτοιου επιπέδου.
Βασικά φαίνεται αρκετά παλιό και είναι άλλωστε γυρισμένο πριν από 20 χρόνια πλέον!
Η σειρά ενώ αρχίζει αρκετά αργά σιγά σιγά ανεβάζει τον ρυθμό και αρχίζει και μπλέκει την δράση και την περιπέτεια και την ανακάλυψη και άλλα πολλά στοιχεία απλά το κάνει με έναν ιδιαίτερο τρόπο και βασίζεται αρκετά στους κεντρικούς χαρακτήρες.
Αγαπημένοι χαρακτήρες σίγουρα είναι οι χαβαλέ χαρακτήρες της σειράς οι οπαίοι είναι και οι ποιο έντονη και παράλληλα υπάρχει και ένας ποιο είμαι ρομπότ είμαι άνθρωπος χαρακτήρας όπως σε κάθε Star Trek σειρά που σέβεται τον εαυτό της.  Επίσης είναι η μόνη σειρά Star Trek που ο πρωταγωνιστής άλφα είναι μαύρος. Και όχι μισό μισό και αηδίες: μαύρος. Και έχει και ένα μαύρο γιο(γιό γιό) και είχε και μια μαύρη γυναίκα αλλά πέθανε.
Αυτή η σειρά προσφέρει ένα πολύ ωραίο ταξίδι εμπειρία τελικά γιατί δίνει τη δυνατότητα να δούμε τι γίνεται και τι σούπερ κακός υπάρχει στο gamma quadrant και τη σχετική τους ιστορία και μυθολογία και την ίδια ώρα μαθαίνουμε και αρκετά για φυλές που ήδη γνωρίζουμε πράγματα αλλά  όχι τόσα πολλά, π.χ. τους Ferengi.
Η σειρά δίνει πάρα πολλά και στον μέσο  τηλεθεατή αλλά και στον οπαδό  και είναι κρίμα που δεν έγινε ούτε μια ταινία με τους χαρακτήρες.

Αρνητικά: Στην αρχή είναι αργό και οι χαρακτήρες φαίνονται ξένοι.

Θετικά: όλα! Δεν χωλαίνει κάπου ειδικά όταν έρθει και ο παλιός γνωστός η σειρά απογειώνεται…με το σκάφος του

Ξεκάρφωτο: Η σειρά είχε κοινά χρόνια με το ST:TNG έπαιζε την εποχή που το franchise ήταν pop phenomenon τι απίστευτη εμπειρία να κάθεσαι να βλέπεις δύο νέες σειρές star Trek κάθε εβδομάδα ειδικά μετά από 20 χρόνια που δεν έχουμε ούτε μία, αλλά μία ταινία κάθε 3 χρόνια.
Οι Ferengi έχουν σαν βάση μια καπιταλιστική κοινωνία που οδηγείται από το κέρδος και ένα σετ από κανόνες. Είναι μισογύνηδες και γλοιώδεις όπως περίπου και στην χώρα μας ορίστε οι κανόνες τους που σίγουρα πρέπει να έχει αντιγράψει  και η τρόικα.
  
Με λίγα λόγια: Εν μέρει θυμίζει κλασικό Star Trek σε μία δοκιμασμένη και την ίδια ώρα αναβαθμισμένη συνταγή τι άλλο να ζητήσεις;


5/5




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

dontmindme