Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Star Trek: Voyager (1995–2001)





Αυτή είναι η χειρότερη σειρά Star Trek για μένα. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι  κακή σαν σειρά απλά δεν πιάνει το επίπεδο των άλλων σειρών.
Περίπου την χρονική περίοδο με τις άλλες δύο σειρές Deep Space Nine και The Next Generation ένα σκάφος πειραματικό και κάπως διαφορετικό ξεκινά μια περιπολία ρουτίνας όταν μεταφέρεται μαζί με κάτι επαναστάτες 100 χρόνια από το σπίτι τους, δηλαδή πολύ μακριά για όσους δεν κατάλαβαν.
Βασικά νομίζω ότι η όλη πλοκή έγινε τόσο μακριά ώστε να βρίσκονται σε ένα νέο κόσμο και να μπορούν να φτιάξουν ποιο εξωτικό περιβάλλον χωρίς να χρειαστεί να βασιστεί η σειρά στις άλλες. Είναι η πρώτη φορά που αρχηγός είναι γυναίκα και είναι και σκληρό καρύδι ενώ ο υπαρχηγός είναι επαναστάτης ινδιάνος, τι να πει κανείς αυτοί οι ινδιάνοι επιβιώνουν σε κάθε αιώνα.. και είναι και επαναστάτες. Τα άλλα μέλη του πληρώματος είναι κάπως υποτονικά σχετικά με τις άλλες σειρές πάντα. Αυτό που μου άρεσε στην σειρά είναι ότι οι χαρακτήρες αναπτύσσονται αρκετά με το πέρασμα του χρόνου και φυσικά αυτό είναι καλό γιατί άμα έμεναν έτσι και στην μετέπειτα πορεία τους η σειρά θα έπεφτε πολύ στα μάτια μου. Επίσης υπάρχει και ένα παλληκάρι που είναι μισός Vulcan και μισός μαύρος άνθρωπος  και κάτι σεφ εξωγήινοι  χίπηδες που μου σπάγανε από την αρχή τα νεύρα στο τι ακριβώς κάνουν στο σόου.
Υπάρχουν πολύ καλά επεισόδιά που συνδυάζουν την χημεία των χαρακτήρων και ακραίες καταστάσεις και αρκετή φαντασία ενώ γίνεται και πολύ καλή αλλά υπερβολική χρήση του holodeck με εξαίρεση τον Γιατρό που απλά δεν χορταίνεις να βλέπεις. Βασικά μερικά από τα καλύτερα επεισόδιά βασίζονται στον χαρακτήρα του.
Αυτή η σειρά καμιά φορά δίνει την εντύπωση ότι τα επεισόδιά σχηματίζουν κύματα όσο αφορά την ποιότητα τους   και εκεί που θα δεις ένα και θα το θαυμάζεις για την φαντασία του μετά θέλεις να σε πάρει ο ύπνος. Νομίζω ότι ένα από τα χειρότερα επεισόδιά ήταν αυτό που γίνονται κάτι προϊστορικά τέρατα, Threshold. Για να μην αναφερθώ σε χαβαλέ επεισόδιά με τους πρώτους κατοίκους της γής κάτι νοήμον δεινόσαυρους που την έκαναν κάποια στιγμή από την γη μέσα στο αραλίκι!  Ένα από τα καλύτερα όταν συναντούν ένα εξωγήινο όν που μιμείτο άλλες μορφές ζωής έτσι αποφασίζει να φτιάξει  ένα διαστημόπλοιο και πλήρωμα που δεν θυμάται όμως το πλήρωμα ότι είναι φτιαγμένο από το τίποτα…
Παρόλο που υπάρχουν νέοι εχθροί και φίλοι δίνεται τόσο μα τόσο έμφαση στα Borg και βασικά υπάρχει πολύ νέα μυθολογία με το θέμα αφού και ένα μέλος του πληρώματος ξεμπορκίζεται και τυγχάνει να είναι και σέξι γυναίκα. Απλά κάποιοι ίσως να κουράστηκαν με αυτό το ένα τεράστιο θέμα ενώ κάποιοι σίγουρα θα ζητούσαν ακόμη περισσότερο, επίσης μαθαίνουμε ότι και τα borg ερωτεύονται κάτι που εμένα μου φαίνεται αρκετά μούφα. Το τέλος της σειρά φυσικά αφορά borg τι άλλο;
Υπάρχουν πολλά καλά επεισόδιά και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι από τεχνολογικής πλευράς η παραγωγή  έκανε αρκετά βήματα μπροστά δεν είναι τυχαίο που τις περισσότερες φορές τα επεισόδιά είχαν τουλάχιστον ένα αξιοπρεπές επίπεδο. Νομίζω ότι σε αυτή την σειρά υπήρχε έντονος διάλογος όσο αφορά το μέλλον της τεχνολογίας και άλλα πιθανά σενάρια για ζωές σε άλλους πλανήτες. Κλασικό παράδειγμα όταν παγιδεύονται στο βαρυτικό πεδίο ενός πλανήτη με ζωή. Κάτι γίνεται με τις περιστροφές του πλανήτη και του Voyager και οι λίγες ώρες προβλήματος στο διαστημόπλοιο είναι αιώνες στον πλανήτη. Μέσα σε λίγες ώρες λοιπόν φαίνεται η αυγή και  η ανάπτυξη ενός πολιτισμού από κάθε πλευρά, οικονομική, υποδομής και θρησκευτικής και όταν τελικά ο πολιτισμός φτάνει στο σημείο να στείλει κάποιον εκεί πάνω λαμβάνουν χώρα κάτι υπέροχοι διάλογοι.
Βασικά από τις τρείς σειρές στην ίδια χρονική περίοδο αυτή είναι η ποιο αδύναμη και πιστεύω ακράδαντα ότι λόγο αυτής της σειράς αποδυναμώθηκε και η βάση των τηλεθεατών. Επίσης κατηγορώ και τους δημιουργούς που ακόμη και όταν γυριζόταν το TNG αυτοί κάνανε σχέδια για το DS9 και το Voyager και όλα αυτά επειδή ήταν από την αρχή μαζί με τον Gene, που είναι μια φθηνή δικαιολογία για εμένα.
Είναι αυτή η σειρά που έχει το περισσότερο techno bubble από όλες τις άλλες, πώς να μην φύγει κόσμος;

Αρνητικά: Υπήρχαν κάτι πολύ βαρετά και κακά επεισόδιά

Θετικά: έδωσαν πολύ μεγάλη βαρύτητα στο επιστημονικό επίπεδο της σειράς με αποτέλεσμα κάποια επεισόδιά να είναι υπέροχα και με πολύ φαντασία.

Ξεκάρφωτο: αν και έβγαιναν ένα σωρό επεισόδιά στην τηλεόραση μας με σειρές Star Trek μόνο δύο από αυτές έκαναν ταινίες,  πρώτα το original και μετά το the next generation.  Το παράξενο είναι ότι 2 από τους χαρακτήρες του Voyager είχαν πολύ μικρούς ρόλους σε ταινία του Star Trek και ότι αυτό δεν επαναλήφθηκε ποτέ παρότι  χρονικά 3 σειρές ήταν γυρισμένες την ίδια περίοδο και σαν παραγωγές και στο σύμπαν του Star Trek.

Με λίγα λόγια: ότι ποιο αδύναμο από όλες τις σειρές Star Trek παρόλα αυτά από τις καλύτερες σειρές εκεί έξω.


4/5































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

dontmindme