Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Torchwood (2006– )





Η σειρά δεν έχει επίσημα σταματήσει απλά οι δημιουργοί κάνουν άλλα πράγματα αυτό τον καιρό. Η τελευταία σεζόν είχε ποιο αμερικάνικη χροιά ήταν σε ένα κανάλι στον Καναδά..


Το torchwood είναι το ποιο διάσημο spin off του Doctor Who και είναι φτιαγμένο από τα ίδια άτομα. Το απωθημένο των δημιουργών ήταν πάντα ότι το Doctor Who  αναφέρεται σε παιδιά   και πάντα μιλούσαν για πράγματα που είναι πολύ τρομακτικά για να βάλουν και άλλα τόσα που ήθελαν να κάνουν και να πειραματιστούν αλλά δεν μπορούσαν λόγο του κοινού. Έτσι αυτή η σειρά ήταν μια απίθανη ευκαιρία για να βγάλουν όλη την καφρίλα τους και την ίδια ώρα και την δική μας.
Η ιστορία αφορά μια μικρή ομάδα ανθρώπων που έχει διορίσει η βασίλισσα Βικτόρια εκεί μακριά στο Cardiff για να μας προστατεύει από κινδύνους εξωγήινους και άλλους πολύ τρομακτικούς . Ο αρχηγός της ομάδας είναι από το μακρινό μέλλον και έχει ιδιότητες και διάφορα άλλα που σίγουρα τον κάνουν ξεχωριστό. Το νέο μέλος της ομάδας μια γυναίκα αστυνομικός θα φέρει αρκετές αλλαγές στην ομάδα αλλά την ίδια ώρα θα έχει και τρομερή επίδραση επάνω σε αυτήν.
Όταν  πρωτοείδα την σειρά εξεπλάγην ευχάριστα με την έννοια ότι όντως αναφέρεται σε ενήλικες και μάλιστα είναι στα όρια του να μπει σε ακραίες καταστάσεις.  Υπάρχει όπως πάντα απίστευτη σκηνοθεσία και σενάριο αυτή την φορά όμως υπάρχει και αίμα και τρομαχτικά και αηδιαστικά τέρατα και βρισιές και ακραία συναισθήματα και no happy endings και άλλα πολλά. Οι δημιουργοί έβγαλαν όση περισσότερη εναλλακτική καφρίλα μπορούσαν με τον πρωταγωνιστή να είναι gay και να δίνει γλωσσόφιλα αβέρτα και άλλα τέτοια ενώ η πρωταγωνίστρια, η ωραία της παρέας τα έχει με ένα τύπο που είναι ποιο καθημερινός και από μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα.
Θέλουν να δοκιμάσουν την ανοχή σου, τα συναισθήματα σου; Λίγο από όλα; Πάντως σίγουρα το Torchwood είναι έντονο από κάθε άποψη. Πιέζει τα όρια με κάθε τρόπο. Ακόμη και τα gadget είναι πολλές φορές τόσο αντισυμβατικά. Θυμάμαι την πρώτη φορά που είδα αυτό το χέρι που ξυπνά από τον θάνατο για λίγα δεύτερα κάποιον ήταν τόσο αηδία και τρομακτικό στην σκέψη μου, με έναν πρωταγωνιστή να προσπαθεί να πάρει πληροφορίες από ένα νεκρό άντρα και παράλληλα να του κρύψει ότι είναι νεκρός, ωραία ακραία πράγματα που δοκιμάζου την ψυχοσύνθεση μας !  
Η σειρά δεν έχει το budget του Doctor who αλλά την ίδια ώρα δεν φαίνεται και φτηνιάρικο αν και έχει το κλασσικό πρόβλημα ότι λόγο κάποιον πολύ μεγαλεπήβολων σκηνών απλά δεν φτάνουν τα χρήματα και δεν φαίνεται τόσο κινηματογραφικό. Σε καμία περίπτωση όμως η πλαστική ρόδα δεν φαίνεται πλαστική και τα φωτάκια του περιπολικού σούπερ ψεύτικα.
Οι χαρακτήρες σε αυτήν την σειρά αν και σκληροτράχηλοι βιώνουν όλη την πίκρα των ακραίων καταστάσεων και με την πάροδο του χρόνου επηρεάζει το είναι τους που πέρα από την εσωστρέφεια τους μεταφράζεται σε ξεσπάσματα και βία και άλλα δώρα προς τον τηλεθεατή. Είναι ωραίο και ακραίο το ταξίδι σε αυτή την σειρά.
Πέρα από την δράση και την περιπέτεια υπάρχουν έντονες συναισθηματικές φορτίσεις και εκτός και αν είσαι ρομπότ αποκλείεται να μην δεθείς με αυτή την σειρά!

Αρνητικά: Η βία και η καφρίλα δεν αρέσει σε όλους. Κάποιες σκηνές δεν είναι και πολύ πειστικές λόγο budget.

Θετικά: Doctor Who για ενήλικες!

Ξεκάρφωτο: Ένα από τα ποιο μεγάλα σοκ που έχω φάει από σειρά είναι όταν κατάλαβα ότι ο πρωταγωνιστής είναι ομοφυλόφιλος.  Δεν είναι θέμα προκατάληψης ή κάτι τέτοιο είναι μάλλον η ωμότητα που το παρουσίασαν χάραξε για πάντα την αθώα ετεροφυλική ψυχούλα μου, ναι ο εκκεντρικός άφοβος ήρωας από το μέλλον με το σκοτεινό παρελθόν που έχει αυτή την ιδιαίτερη σχέση με το θάνατο, που έσωσε το πλανήτη αμέτρητες φορές και που κάνει παρέα με τον doctor who παίζει μόνο άμυνα στην ομάδα, ξέρεις είναι πολύ λυγιστός και  κουνιστός, σαν αεροπλάνο σε συνεχόμενα κενά αέρος, ξέρεις τρώει το σούσι με ξυλάκια κτλ.… ξέρεις το αγαπημένο του κανάλι είναι το fashion TV και όχι το βράδυ, ξέρεις του αρέσει να ψάχνει σαπουνάκια στο Body shop, ξέρεις έχει όλους τους δίσκους της Madonna, ξέρεις θεωρεί ότι η Claudia Schiffer είναι ωραία γυναίκα αλλά δεν ξέρει να ντύνεται, ξέρεις θεωρεί ότι Kate Upton είναι χοντρή κτλ.… ξέρεις ότι θα παρατηρήσει στην κοπέλα σου και θα ενημερώσει ότι φαίνεται η ρίζα, ξέρεις ότι θα παρατηρήσει σε όλο τον κόσμο ότι έχει πάρει ή χάσει 1 -2 κιλά, ξέρεις ότι πάντα μπερδεύεται με αυτά τα αρώματα του γκοτιέ ανδρικό γυναικείο μοιάζουν τόσο πολύ κτλ.… ξέρεις έχει δεί το τιτανικό τουλάχιστον 2 φορές και σε 3d, ξέρεις ότι έχει δεί και τις 5 ταινίες ο πρίγκιπας και εγώ  και μπορεί και σε μαραθώνιο, ξέρεις ότι από τα thudercats γουστάρει την cheetara για τις ικανότητες της  κτλ.… ξέρεις ότι είναι trendy αγόρι, ξέρεις ότι το καλοκαίρι μπερδεύει το αντιηλιακό με την βαζελίνη και καίγεται, ξέρεις ότι μπερδεύει το απλό αντιηλιακό με αυτό που έχει και glitter κτλ.…

Με λίγα λόγια: Προσεγμένο και ακραίο σε κάθε επίπεδο  δεν απευθύνεται παντού επι της ουσίας έχει ακυρωθεί. Από τις καλύτερες σειρές των τελευταίων χρόνων.


5/5      
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

dontmindme