Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Doctor Who 2005 (2005-)




Η σειρά αυτή υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια συγκεκριμένα από το 1963. Εγώ θα μιλήσω για την επανεκκίνηση της, δηλαδή από το 2005 και θα αγνοήσω προς το παρόν, τα επεισόδιά από το 1963 μέχρι 1989 και την ταινία του 90. Δηλαδή από τα 800 επεισόδιά αναφέρομαι στα 300 περίπου, και μένουν άλλα 400 περίπου γιατί περί τα 100 από τα πρώτα επεισόδιά χάθηκαν  γιατί τότε ήταν πανάκριβο να τα αποθηκεύεις σε κάποιο μαγνητικό μέσο!


Το πρώτο πράγμα που θα γράψω για την σειρά έτσι για να φύγει από πάνω μου και να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις (ειδικά αν κάποιος θελήσει να δεί την σειρά με βάση αυτά που θα διαβάσει) είναι ότι η σειρά είναι βρετανική και όχι αμερικάνικη άρα το χιούμορ είναι λίγο ιδιαίτερο και πολύ βασικότερο ότι η σειρά είναι παιδική! Ναι, αναφέρεται κυρίως σε παιδιά και όχι σε ενήλικες.  Αυτό σημαίνει ότι η βία και άλλα ενήλικά πράγματα είναι εκτός ενώ όλα είναι ζυγισμένα  έτσι ώστε (μάντεψε…) να μπορούν να το παρακολουθήσουν παιδιά!
Ένας εξωγήινος που μοιάζει σαν εμάς και φέρεται περίπου σαν εμάς ταξιδεύει στον χρόνο και στο χώρο μαζί με κάποιον τυχαίο  συνταξιδιώτη σε διάφορες περιπέτειες. Ναι δεν ακούγεται και σούπερ πρωτότυπο ή τρομερό αλλά στις σειρές επιστημονικής φαντασίας καμιά φορά είναι άλλα πράγματα που μετράνε πέρα από βασική ιστορία.    
Ο κεντρικός χαρακτήρας αναφέρεται σαν Doctor και υπάρχει ένα μυστήριο γενικότερο για το όνομα του και το παρελθόν του. Ενας εύθυμος, αισιόδοξος χαρακτήρας που μπορεί να δίνει όλα αυτά τα θετικά χαρακτηριστικά και στους γύρω του. Κάθε λίγα ή πολλά χρόνια αλλάζει μορφή εξωτερικά και παρόλα αυτά παραμένει ο ίδιος , βασικά είναι ένας καλός τρόπος να αλλάζει ο βασικός πρωταγωνιστής και την ίδια ώρα να παραμένει ο χαρακτήρας του γνωστός στο μέσο τηλεθεατή, χα! Επειδή του αρέσει να ταξιδεύει με παρέα συνήθως συνοδεύεται από κάποια θηλυκή  σύντροφο ή και ποιο σπάνια από ζευγάρι.
Αυτό που έχει κάνει τη σειρά τόσο επιτυχημένη είναι σίγουρα το γεγονός ότι οι περιπέτειες και το σενάριο είναι απίστευτα καλά δομημένα. Πέρα από μία πολύ καλή σχέση των χαρακτήρων και ιδιοτήτων τους (σε κάθε επεισόδιο υπάρχει το καλό και το κακό άψογα ορισμένο)  υπάρχει πάντα μια ιστορία μια ολοκληρωμένη άποψη για το τι γίνεται και για ποιο λόγο ώστε οποιαδήποτε και να είναι η τελική τροπή της ιστορίας να μην φαίνεται παράταιρη.
Ένα άλλο απολαυστικό στοιχείο ότι για την σωστή επίλυση προβλημάτων δεν πρέπει να υπάρχει βία και ναι είναι τόσο ωραίο ότι το καλό δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει όπλα και να χύσει αίμα.
Το κάθε επεισόδιο έχει κάτι να σου δώσει να σκεφτείς και αν και μερικές ιδέες φαίνονται απλοϊκές π.χ. γιατί να υπάρχει πείνα στον κόσμο κτλ. υπάρχουν  και άλλες στιγμές που εκφράζονται ποιο βαθιές ιδέες και απόψεις ένας έντονος προβληματισμός για τη φύση μας και το πού οδηγούμαστε.  Το θετικό είναι τουλάχιστον ότι ποτέ δεν είναι αργά όσο και χαμένη φαίνεται η μάχη για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα απλά χρειάζεται θέληση και θάρρος. Δηλαδή υπάρχουν πολλές άξιες, επαναλαμβανόμενες ιδέες και ιδανικά που διατρέχουν και προσδιορίζουν το ύφος της σειράς.
Η μυθολογία και ο κόσμος της σειράς είναι τεράστιος.Το περιβάλλον είναι πάντα εντυπωσιακό και περιλαμβάνει τα πάντα. Από τα ταξίδια στο χρόνο και σε άλλους κόσμους μέχρι ποιο ευφάνταστα σενάρια. Γιατί ο κακός δεν χρειάζεται να έχει πάντα μορφή ανθρώπου με άλλο χρώμα και τρία κέρατα! Κάποιοι κόσμοι είναι τόσο μα τόσο καλά κατασκευασμένοι που κάνουν για ολόκληρή σεζόν σε άλλες σειρές. Το ίδιο και οι εχθροί του Doctor με τον αγαπημένο μου κακό ever τα μαρμάρινα αγγελάκια που δεν μπορούν να κινηθούν όταν τα κοιτάει κάποιος αλλά ένα άνοιγμα  κλείσιμο του βλέφαρου φτάνει για να είναι ένα μέτρο ποιο κοντά σου. Από gadget σίγουρα το sonic screwdriver είναι all time classic.
Το όχημα του Doctor είναι ένα κουτί της αστυνομίας όπως αυτά που υπήρχαν το 60 στην Βρετανία  και φυσικά είναι πολύ ποιο μικρό από έξω από ότι από μέσα που είναι τεράστιο και ζωντανό και απίστευτο!
Βασικά δεν μπορώ να μην αναφερθώ στον αγαπημένο μου Doctor τον David Tennant που μακάρι να κρατούσαν για λίγα χρόνια ακόμη ήθελα να ήξερα ποιος παίρνει αυτές τις αποφάσεις. Επίσης, οι κοπέλες που έχουν περάσει είναι τόσο μα τόσο όμορφες, ακόμη και αν δεν σου αρέσει τίποτα σε αυτή την σειρά , τουλάχιστον  δεν μπορεί να μην αναγνωρίζεις την αντικειμενική θηλυκή ομορφιά τους.
Είναι νομίζω μια από τις σπάνιες φορές που για να βιώσει κανείς την σειρά πρέπει να καθίσει και να δεί μερικά επεισόδιά. Δεν είναι από αυτές τις σειρές που απλά παίζουν σαν χαλί στο σπίτι σου είναι από αυτές τις σειρές που έχουν πλοκή, αγωνία, περιπέτεια και αυτό που τελικά που περιγράφεται σαν τηλεοπτική μαγεία.
Για το τέλος ήθελα να αφήσω το στοιχείο που κάνει όλες τις μεγάλες σειρές μεγάλες και όχι απλά καλές. Συνδυασμός χιούμορ, ελαφρότητας και αγάπης/πίστης για ένα σκοπό. Είναι τόσο καλά τοποθετημένα αυτά τα στοιχεία σε όλη την σειρά. Και φυσικά με αγάπη δεν εννοείτε μόνο η ερωτική αλλά και κάθε είδους. Όλοι οι κεντρικοί χαρακτήρες αποδίδουν χιούμορ στην καθημερινότητα τους, ελαφρότητα όπου χρειάζεται και έτσι δημιουργούνται και τα προβλήματα τους και φυσικά αγάπη για τους ανθρώπους που είναι δικοί τους αλλά και για έννοιες όπως η ελευθερία, κτλ.
Από την σειρά έχουν βγει και άλλες σειρές σαν spin offs με το αγαπημένη μου να είναι το torchwood.  Δεν θα αναφερθώ καν σε κόμιξ και βιβλία.
Εδώ και δεκαετίες η σειρά μεταλλάσσεται και εξελίσσεται και παραμένει φρέσκια και ζωντανή δεν νομίζω ότι θα σταματήσει ποτέ έτσι για μερικές ώρες το χρόνο κάθε χρόνο θα νιώθομε παιδιά.

Αρνητικά: δεν έχει πέρα από το ότι είναι παιδική σειρά και δεν έχει αίμα και βία που σε κάποιους δεν θα αρέσει

Θετικά: είναι άψογο παντού σε κάθε επίπεδο, σενάριο, εφέ, εικόνα, ήχος, διάλογοι, μουσική, φωτογραφία τα πάντα.

Ξεκάρφωτο: Είναι η μακροβιότερη σειρά στο κόσμο! Δεν ξέρω πως σε μία σελίδα μπορεί κάποιος να μιλήσει για κάτι τόσο μεγάλο και τρανό. Αν δεν υπήρχε το Star Trek θα ήταν σίγουρα για εμένα η αγαπημένη μου σειρά. Το θέμα της σειράς είναι και αυτό κλασικό.

Με λίγα λόγια: Υπέροχη διασκέδαση για όλη την οικογένεια αληθινά ψυχαγωγικό και ακόμη φρέσκο και πρωτότυπο.

5*/5












































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

dontmindme