Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Enterprise (2001–2005)





Πρόσφατα είδα ξανά το Star Trek Enterprise εν συντομία STE. Αυτή η σειρά είναι η τελευταία που βγήκε πριν σταματήσει   εντελώς το franchise και μετά κάνει reboot με τις ταινίες από το 2009 και 2013.
Η υπόθεση εξελίσσεται 100 χρόνια πριν από το Star Trek The Original series εν συντομία STO. Αναφέρεται στα πρώτα ταξίδια του ανθρώπινου γένους πριν υπάρξει federation και τρομερή τεχνολογία κτλ.
Είναι η μοναδική σειρά που ήταν prequel και όχι sequel. Η σειρά ήταν αρκετά διαφορετική από τις άλλες με την έννοια ότι δόθηκε στους δημιουργούς η ευκαιρία να εξερευνήσουν την ιστορία του Star Trek αφού ότι ξέραμε από την  μυθολογία του Star Trek ταινίες και σειρές που αναφέρονταν εκείνη την εποχή θα δινόταν η ευκαιρία να δούμε πως έγιναν πραγματικότητα.
Και αυτό δίχασε κριτικούς, φανατικούς και τελικά όλο το franchise. Οι δημιουργοί φοβήθηκαν ή βαρέθηκαν να πάρουν το ρίσκο να αναλύσουν ιστορίες που ήδη υπήρχαν και έτσι δημιούργησαν νέους εξωγήινους και προβλήματα που δεν είχαν αναφερθεί ποτέ και έχασαν υποστήριξη από την βάση. Είναι η μόνη σειρά που αντί να κάνει τον κλασσικό κύκλο των 7 χρόνων έκανε με δυσκολία 4. Και αυτό είναι το μεγάλο αρνητικό της σειράς ότι ουσιαστικά κανείς δεν πίστεψε στην σειρά ούτε οι δημιουργοί της, ώστε να καταπιαστούν με τα «μεγάλα θέματα».
Από εκεί και πέρα η σειρά είναι μαζί με το Star Trek The Next Generation εν συντομία ST:TNG από τις αγαπημένες μου. Πρώτα από όλα είναι απολαυστικό όταν αρχίζει η σεζόν να βλέπεις να έχουν προβλήματα με τα όπλα με τους μεταφραστές και άλλα τέτοια γιατί τόσα χρόνια έχεις συνηθίσει ότι όλα δουλεύουν τέλεια. Δεν υπάρχουν βασικές τεχνολογίες όπως ολογράμματα και σούπερ έξυπνα computer να δίνουν αυτή την φουτουριστική άνεση που υπάρχει τόσο έντονα στις άλλες σειρές. Και αυτό είναι σίγουρα ευχάριστό γιατί κάνει τον μέσο θεατή να δένεται με κάτι που είναι ποιο κοντά στα μέτρα μας. Επίσης υπάρχει αρκετή φοβία προς τους εξωγήινους.
Αλλά αρκετά με την σύγκριση με τις άλλες σειρές για το απλούστατο λόγο ότι η σειρά στέκεται άνετα και μάλιστα από μόνη της. Από θέμα εικόνας και εφέ το μόνο που θα πω ότι όχι μόνο ήταν πρωτοποριακό τα πόσα χρήματα χαλάγανε για το κάθε επεισόδιο, συγκεκριμένα 1000000 δολάρια εν έτη 2001, αλλά ότι ήταν η πρώτη σειρά που γράφτηκε σε high definition! Ναι, η πρώτη σειρά που έπαιξε ποτέ σε σούπερ πανάκριβες τηλεοράσεις hd ready 720p ήταν αυτή εδώ! Αρά δεν θα πω τίποτα για εντυπωσιακές εκρήξεις και άλλα τόσα ψηφιακά εφέ που στέκονται ακόμη και σήμερα μετά από δέκα χρόνια και…
Όσο  αφορά το σενάριο ήταν αρκετά καλό και ο περιορισμός της τεχνολογίας έδειξε ότι ευνοεί την εκάστοτε ιστορία και δεν κάνει τον τηλεθεατή να βαριέται άρα λειτούργησε υπέρ για παράδειγμα που δεν μπορούν να διακινήσουν επιζώντες ένα χιλιόμετρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και πρέπει να βρουν ένα ποιο κουραστικό πραγματιστικό τρόπο. Το σενάριο το μόνο που με χάλασε ήταν στον τρίτο κύκλο που υπήρχε κεντρικός κακός γιατί έκανα την σκέψη που έκανε κάθε οπαδός καλά αυτοί οι κακοί σκοτώσανε εκατομμύρια ανθρώπους και κανείς στην ιστορία του Star Trek δεν έχει κάνει ούτε μια αναφορά. Πέρα από αυτή την σεζόν πάντως οι ιστορίες ήταν φρέσκες και ουσιώδεις. Ακόμη και σε αυτή την σεζόν πάντως υπήρχαν διαμάντια και σίγουρα το αγαπημένο ήταν αυτό το επεισόδιο αντιγραφή “I see dead people”  ιδανικά θα ήθελα να κάνουν και ένα τέλος και με τον άνθρωπο από το μέλλον που απλά το έκλεισαν τόσο βιαστικά.
Πολύ κατηγόρησαν την σειρά για την ηθοποιία. Είναι πέρα για πέρα τόσο μα τόσο λάθος. Και επειδή ξέρω ποιος ηθοποιός την πλήρωσε  θέλω να πω ότι μια γυναίκα που είναι όμορφη και γυμνασμένη δεν σημαίνει ότι έχει υποκριτική με τίτλο Τζούλια Αλεξανδράτου. Η Jolene ήταν τουλάχιστον στην σειρά πανέμορφη,  γυμνασμένη και ταλαντούχα. Το ότι οι παραγωγοί είχαν την ιδέα να αφαιρούν σε κάθε σεζόν όλο και περισσότερα ρούχα δεν αλλάζει τίποτα στο υποκριτικό της ταλέντο. Έπαιξε το ρόλο μιας γυναίκας με σοβαρά συναισθηματικά προβλήματα που λόγο κουλτούρας έπρεπε να δέχεται κάθε αλλαγή στην ίδια της την ζωή χωρίς αντίδραση. Και αυτό το ρόλο τον έπαιξε σωστά και πειστικά.  
Ολοι οι χαρακτήρες των βασικών πρωταγωνιστών ήταν έντονοι και αυτό έχω να το δω από την εποχή του TNG. Σε μια σειρά όταν οι χαρακτήρες εκπέμπουν την ιδιαιτερότητα τους τότε η σειρά απογειώνεται. Αρα δεν μπορεί κανείς να πει τίποτα για μια ομάδα που έκανε ότι καλύτερο μπορούσε όσο αμφίβολο και να ήταν το υλικό.
Η τέταρτη σεζόν ήταν η καλύτερη γιατί έδειξε ιστορίες που έπρεπε να παρουσιαστούν από τον πρώτο κύκλο. Και όχι μόνο αυτό μπορούσε να δεί κανείς την ιστορία και την μυθολογία να δημιουργείτε ξανά από την αρχή. Την ίδια ώρα ο Coto έστρωσε την Πέμπτη σεζόν που δεν ήρθε ποτέ και μιλούσαν ακόμη και για crossover επεισόδια με doctor who. Τι κρίμα που δεν υπήρξε ποτέ Πέμπτη σεζόν.
Για το τέλος ήθελα να αναφερθώ σε κάποια επεισόδιά που ήταν μαγεία. Όταν έχεις σωστό σενάριο και ιστορία, υπέροχη εικόνα και ήχο, οι ηθοποιοί δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και υπάρχουν ανατροπές και εκπλήξεις  τότε απλά ευχαριστιέσαι.

Αρνητικά: Δεν έκαναν τις ιστορίες που περιμέναμε να κάνουν. Το τέλος ήταν απαίσιο.

Θετικά: Παραγωγή, ηθοποιία και ότι άλλο μπορεί να σκεφτεί το μικρό μου μυαλουδάκι ST στα καλύτερα του.

Ξεκάρφωτο: Είναι η μόνη σειρά που στο θέμα δεν χρησιμοποιεί κλασσική μουσική. Το τελευταίο επεισόδιο είναι ότι χειρότερο έχω δεί ποτέ σε οποιαδήποτε σειρά. Επι της ουσίας πήραν όλη την παραγωγή και φτιάξανε ένα επεισόδιο από άλλη σειρά. Πόσο τραγικοί μπορούν να γίνουν οι δημιουργοί όταν τους απολύουν;

Με λίγα λόγια: Μου λείπεις τόσο μα τόσο πολύ.


5*/5
























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

dontmindme