Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Supernatural (2005-)




Σε αυτό το blog αν και έχω κάνει κάποια posts για αρκετές σειρές ποτέ δεν μπήκα στην λογική να κάνω κριτική για σειρά που είναι σχεδόν εδώ και δέκα χρόνια στην κορυφή. Δυο είναι η βασικοί λόγοι ο πρώτος είναι προφανής από πού αρχίζεις και που τελειώνεις και ο δεύτερος είναι λίγο ποιο προσωπικός με την έννοια ότι είναι λίγο φόβος και τρόμος να γράφεις για τα μεγάλα, τα σπουδαία και τα κλασσικά. Αποφάσισα λοιπόν να μην κοιτάξω τι λένε στα forum και fan sites και να γράψω τι έχω καταλάβει και πάρει εγώ από την σειρά.
Θυμάμαι τότε παλιά το 2005 άρχισα να βλέπω την σειρά και είχα δύο σοβαρά προβλήματα μαζί της. Για αρχή δεν ήθελα να βλέπω τίποτα άλλο εκτός από sci-fi και η σειρά βέβαια ήταν fantasy και thriller και όταν άρχισα να βλέπω παρόλο που κάτι μου έλεγε να συνεχίσω ήταν κάπως αργό και ανιαρό. Τότε κάπου στην πρώτη σεζόν mid-season finale αν θυμάμαι καλά ήρθε ο πρώτος μεγάλος κακός  και ήρθε μαζί του ταχύτητα εξελίξεις και πάνω απο όλα γοητευτική υπόθεση. Από τότε λοιπόν λάτρεψα αυτή την σειρά.
Η υπόθεση εξελίσσεται σαν ένα ματωμένο ημερολόγιο πόνου δυο αδερφών. Η δουλειά τους που περνά από γενιά σε γενιά, είναι κυνηγοί πλασμάτων, τεράτων, δαιμόνων και ότι είναι εκεί έξω υπερφυσικό.  Σε κάθε κύκλο υπάρχει Ενας μεγάλος κακός και μέχρι τον έκτο κύκλο υπάρχει μια συνεχιζόμενη αγωνία για την αποκάλυψη  και το τέλος του κόσμου. Μετά τον έκτο το χάνουν λίγο από πλευράς σεναρίου αλλά και μετά από τόσα χρόνια τι άλλο να κάνουν;
Οι κεντρικοί χαρακτήρες πέρα από τα δύο αδέρφια είναι αρκετοί και άλλοι πεθαίνουν ενώ άλλοι τα καταφέρνουν με τον ΄ένα ή τον άλλο τρόπο. Η χημεία και οι σχέσεις των αδερφών και λοιπόν βασικών χαρακτήρων αναπτύσσεται πάρα πολύ ειδικά μετά απο τόσα χρόνια ο μέσος θεατής νιώθει ότι έχει άλλη μία οικογένεια. Ξέρει άπειρες λεπτομέρειες για αυτούς και συμπάσχει μέσα στον τεράστιο κόσμο της σειράς. Ειδικά οι πρωταγωνιστές περνάνε τα πάνδεινα, με θανάτους οικογένειας, φίλων  και συντρόφων και ζούνε την προσωπική τους κόλαση με κάθε έννοια της λέξης. Τα δύο αδέρφια έχουν αντιδιαμετρικούς χαρακτήρες και αυτό που τους ενώνει είναι η αδελφική αγάπη και φυσικά η εκδίκηση για αυτούς και αυτά που έχουν χάσει. Άλλες φορές η παρέα ανοίγει άλλες είναι ποιο μικρή και εκκεντρική ενώ δεν λείπουν φανταστικά όμορφα ταξίδια στον Παράδεισο και μαύρα και σκοτεινά στην κόλαση και στο ενδιάμεσο (οι καθολικοί πιστεύουν το καθαρτήριο).
Οι κακοί πέρα από τις προδοσίες και τα πισώπλατα μαχαιρώματα είναι άπειροι και περιλαμβάνουν τα πάντα από δαίμονες, μυθικά πλάσματα, φαντάσματα, παλαιούς θεούς (!) και ότι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο όταν αναγκάζονται σε στιγμές απόγνωσης να κάνουν συμμαχίες με μερικούς από αυτούς. Ο τρόπος και τρόποι που πολεμούν εξαρτάται απόλυτα από το πλάσμα και για παράδειγμα αλλιώς σκοτώνεις ένα λυκάνθρωπο και αλλιώς ένα φάντασμα.
Το σενάριο δεν γίνεται ιδιαίτερα περίπλοκο είναι πάντα βατό και αν και μερικές φορές είναι μεγαλεπήβολο σίγουρα στο τέλος ανταμείβει τον θεατή που βιώνει την αποθέωση της δράσης και της υπερφυσικής περιπέτειας. Υπάρχουν αρκετές ευχάριστες και κυρίως δυσάρεστες εκπλήξεις και όλα αυτά δημιουργούν ακόμη και μέσα σε ένα επεισόδιο αρκετές αισθηματικές μεταπτώσεις που σίγουρα τονίζουν το εφέ   και το ήθος της σειράς.
Η μουσική είναι κυρίως hard rock δεκαετίας του 80 και ταιριάζει αρκετά με το mood της σειράς, ειδικά όταν υπάρχει δράση, ή έρωτας επίσης. Τα ηχητικά εφέ πλαισιώνουν άψογα την σειρά και δίνουν αυτό το αίσθημα του «άλλο ένα επεισόδιο άλλο ένα thriller και τρόμος της εβδομάδας» δηλαδή βοηθούν στο να είναι η εξέλιξη φυσική και πειστική. Σε μία συνέντευξη είχα διαβάσει ότι δεν έχουν αρκετά χρήματα ώστε να βάζουν όλα τα αγαπημένα τους hard rock τραγούδια.
Όπως και με τα κλασσικά τραγούδια της ροκ έτσι και στην σειρά υπάρχουν αντικείμενα που είναι σίγουρα κλασσικά όπως το αυτοκίνητο τους, ξόρκια και διάφορα άλλα που πλέον είναι μέρος του μύθου και της μαγείας που λέγεται supernatural. Είναι εκπληκτικό αν σκεφτείς κανείς ότι σε κάθε σχεδόν επεισόδιο ο τηλεθεατής περιμένει να δεί το κλασσικό αυτοκίνητο και νιώθει παράξενα όταν τρακάρει ή πάθη μια ζημιά.
Είναι παράξενο αλλά όλα αυτά τα χρόνια περάσαν ένα σωρό ωραίες γυναίκες που όμως δεν στεριώσανε στην σειρά, είτε ως εχθροί είτε ως σύντροφοι ή και σύμμαχοι. Δεν ξέρω αν είναι θέμα μισογυνισμού των συντελεστών αλλά σίγουρα  προσθέτει άλλη μια ποιο σκοτεινή και μοναχική νότα στους πρωταγωνιστές.
Η σειρά όταν άρχισε δανείστηκε ένα σωρό στοιχεία από άλλες σειρές παρόμοιες με αυτήν και τώρα μετά από χρόνια δίνει με την σειρά της τα φώτα σε νέες. Και σίγουρα δεν είναι τυχαίο που πλέον στην τηλεόραση υπάρχει τόσο υλικό που να ασχολείτο με το υπερφυσικό και το φανταστικό. Προκύπτει ότι αυτή η σειρά έχει βοηθήσει στην αναγωγή του είδους  σε μόδα αυτή την στιγμή και ας μην ξεχνάμε ότι αυτό δεν έγινε από την μία μέρα στην άλλη η σειρά ακολουθεί ένα σταθερό μοτίβο από το 2005. Πλέον ιστορίες με φαντάσματα, δαίμονες, βαμπίρ και λοιπά είναι εμπορικά και προς κατανάλωση και αυτή η σειρά παίζει σίγουρα ένα μεγάλο ρόλο.
Ο κόσμος του supernatural είναι υπέροχα σαγηνευτικός και έντονος και δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος που να μην δοκιμάσει την εμπειρία. Τίποτα δεν γίνεται στην τύχη ή κατά λάθος μιλάμε για πολύ καλή επαγγελματική δουλειά και μερικά επεισόδιά βάζουν κάτω αντίστοιχες ταινίες του είδους.
Δεν ξέρω τι άλλο μπορώ να γράψω χωρίς να μαρτυρήσω υπόθεση και εξελίξεις και θα ήταν κρίμα για αυτοίς που αρχίζουν τώρα. Πίστεψε με θέλω να γράψω τόσα πολλά ακόμη…

Αρνητικά: Αν ήμουν πολύ αυστηρώς θα έλεγα ότι η σειρά πρέπει να τελείωνε κάπου στον 6ο κύκλο μόνο και μόνο επειδή γινόταν built up τόσα χρόνια.

Θετικά:. Πέρα ότι είναι μια άψογη σειρά, έβαλε ουσιαστικές βάσεις ώστε να γίνουν pop σειρές τύπου vampire diaries και τα συναφή.

Ξεκάρφωτο: Μετά από ένα σημείο υπάρχουν επεισόδιά και στιγμές που είναι άκρος κωμικές. Πρακτικά σε κάθε κύκλο υπάρχει ένα εντελώς χαβαλέ επεισόδιο, για παράδειγμα σε αυτή την χρονιά στο χαβαλέ επεισόδιο ο ένας αδερφός έπρεπε  να επικοινωνήσει με ένα ζώο και φυσικά βρέθηκε το ξόρκι και για αυτό. Το ακόμη όμως ποιο χαβαλέ γεγονός είναι (πέρα  ότι του μιλάνε και τα άλλα ζώα και συγκεκριμένα τσακώνεται με ένα περιστέρι που τον χέζει ενώ παράλληλα αποκτά τις συνήθειες τους) ότι αφού τελειώνει η περιπέτεια και το επεισόδιο πάει να κλίσει, ο σκύλος πάει να του εκμυστηρευτεί το μυστικό συγκεκριμένο λόγο που τους έχει πλάσει ο Θεός, όμως η επίδραση από το ξόρκι τελειώνει και δεν μαθαίνει ποτέ! Σε άλλο χαβαλέ επεισόδιο πάνε σε μία άλλη διάσταση που δεν είναι αδέρφια άλλα ηθοποιοί (με τα κανονικά ονόματα τους και τις πραγματικές ζωές τους)  ενώ σε ένα άλλο ο ένας πρωταγωνιστής μεταμορφώνεται στον ΚΙΤ (από τον ιππότη της ασφάλτου) και άλλα πολλά. Μέσα στην σειρά υπάρχει και ένας προφήτης του θεού  ο οποίος εκδίδει όλες τις περιπέτειες τους σε βιβλία, τα οπαία δεν πάνε και πολύ καλά εμπορικά!

ξέχασα το αρκουδάκι με τα ψυχολογικά χα χα χα!

Με λίγα λόγια: Απίθανη σειρά και συντροφιά, προτείνεται ανεπιφύλακτα.

5*/5 πλάκα κάνεις… δες το τώρα!


οι πολλές φωτογραφίες είναι φτώχεια όπως λέει και ο σοφός λαός μας…

DES TO VIDEO APO TO YOUTUBE KATO KATO OH YEAH!!!!


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

dontmindme