Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Farscape (1999-2004)




Αυτή είναι μια κριτική για όλη την σειρά και όχι μόνο για τις 4 σεζόν αλλά και την μίνι σειρά του 2004.
Δημιουργημένο στην Νέα Ζηλανδία και μπράβο τους γιατί δείχνουν πως μια μικρή χώρα μπορεί να κάνει κάτι ωραίο χωρίς να έχει το budget που έχουν άλλες σειρές από την Αμερική ή την Βρετανία άντε να δούμε  και αν γίνει και κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα .
Κάπου το 2007 πήρα ένα DVD box set και το πήρα κυρίως γιατί είχε τα πάντα μέσα και την ίδια στιγμή σε πολύ καλή τιμή. Είχα δεί κάποια επεισόδιά απομονωμένα αλλά ποτέ δεν είχα δεί κάτι συγκροτημένο.
Ενας αστροναύτης κάνει τα δικά του με την Νάσα προκειμένου να πετύχει τρομερές ταχύτητες στο διάστημα και κάτι πάει στραβά και καταλήγει πολύ πολύ μακριά σε ένα εχθρικό κόσμο και τελικά βρίσκει καταφύγιο σε ένα αφιλόξενο σκάφος με κάτι ακόμη ποιο αφιλόξενους τύπους.
Αν και γυρισμένο στα τέλη του 90 πάσχει και αυτό από το σκοτεινό και όποιος αντέξει το οποίο εξυπηρετεί τα σχετικά φθηνά σκηνικά  και οριακά καλύτερα ψηφιακά εφέ που σίγουρα όταν τα συγκρίνεις με σειρές ποιο παλιές του star trek  για παράδειγμα καταλαβαίνεις πόσο πίσω είναι. Και αυτός για εμένα είναι βασικός λόγος ξενέρας που γίνεται ακόμη χειρότερα σαν τελικό προϊόν από την  ποιότητα του βίντεο που ειλικρινά ήταν απαίσια ακόμη και για το κάδρο όπως το γεμίζει η ποιότητα του DVD, του DVD έτσι! Όμως η σειρά δεν έχει μόνο αρνητικά στοιχεία.
Στα θετικά σίγουρα είναι η δημιουργία και το γενικότερο image από τους εξωγήινους που είναι απόκοσμα και πολύ πειστικά… εξωγήινοι. Ενας από αυτούς είναι μαριονέτα και αν και στην αρχή είναι σίγουρα παράξενο να βλέπεις μια τεράστια μαριονέτα παύλα κούκλα μετά συνηθίζεται , δεν ξέρω αν είναι ντροπή που το λέω αλλά ισχύει! Οι χαρακτήρες αν και βασισμένοι σε πρωτότυπες ιστορίες και ανάλογο παρελθόν έχουν και αυτοί αρκετές επιρροές από άλλες σειρές του sci fi αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι σίγουρα υπέρ τους γιατί  πολύ απλά είναι προσεγμένοι τόσο ώστε να είναι ιδιαίτεροι και μοναδικοί. Εμένα μου προξένησε εντύπωση και το θέμα των προφορών κάπως αγγλικές όλες με μία αμερικάνικη για αρχηγό σίγουρα παράξενο συναίσθημα.
Οι χαρακτήρες και η μεταξύ τους χημεία αναπτύσσεται υπέροχα και πιεστικότατα και σε συνδυασμό με κάποιες πρωτότυπες ιδέες στο σενάριο, προσφέρουν ένα υπέροχο ταξίδι εμπειρία για τον τηλεθεατή. Πραγματικά όταν έβλεπα την σειρά έπιασα πολλές φορές τον εαυτό μου να λέει κοίτα τι έγινε τώρα ποιος το περίμενε αυτό; Και αυτό είναι σπάνιο στις μέρες μας. Και αυτό είναι στην τελική που κάνει αυτή την σειρά κλασσική και cult και την κάνει να αφήνει πίσω της άλλες σειρές με ποιο καλή εικόνα και φωτογραφία και εφέ κτλ.

Αρνητικά: Η σειρά πάσχει στον τεχνικό τομέα ειδικά στα σκηνικά και στην ποιότητα του βίντεο.

Θετικά: Άψογο σενάριο και πολύ καλές ιδέες φτιάχνουν μια πολύ καλή εμπειρία γεμάτη εκπλήξεις

Ξεκάρφωτο: Πρέπει να είναι μία από τις πρώτες σειρές αν όχι η πρώτη που λόγο των οπαδών η σειρά τελείωσε με αξιοπρέπεια με μια Πέμπτη μίνι σεζόν που έκλεισε πολλά ερωτήματα και με ένα πολύ όμορφο τρόπο. Οι οπαδοί οργανώθηκαν μέσο του ίντερνετ για το καλό της αγαπημένης τους σειράς και όλα αυτά το 2003!

Με λίγα λόγια: Για αυτούς που θέλουν εκπλήξεις στην υπόθεση και προσεγμένες ιστορίες


4/5


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

dontmindme