Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Jericho (2006–2008)





Η σειρά αναφέρεται σε μια μικρή πόλη της Αμερικής και το όνομα σίγουρα δεν είναι τυχαίο.  Γιατί εκεί που έχουν τις καθημερινές μικροαστικές ζωές τους όλα πάνε ανάποδα καθώς πέφτουν τα πυρηνικά και ξεσπά χαμός και θάνατος και τρόμος… σε διπλανές πόλεις… αυτοί είναι ασφαλείς γενικά αλλά ειδικότερα έχουν προβλήματα στο να έχουν τα βασικά νερό, ηλεκτρικό και φαγητό, και όλα αυτά τα βασικά που καταλήγουν σε ο. Η ιστορία αρχίζει από εκεί και πέρα και οι δυνατότητες φαίνονται αμέτρητες για αυτή την σειρά. Ο τηλεθεατής γεμίζει με ερωτηματικά είναι μια βόμβα οι πολλές , είναι τρομοκράτες, παραστρατιωτικοί, κάνα τρελός επιστήμονας, οι κινέζοι, οι Βορειοκορεάτες, ίσως εξωγήινοι;  Οι δημιουργοί της σειράς προφανώς σκέφτονται και αυτοί αυτά τα ερωτήματα και αποφασίζουν να πάρουν την, για αυτούς και μόνο για αυτούς, ποιο συγκλονιστική πορεία για την σειρά: Δεν θα πούμε ξεκάθαρα τι γίνεται, ανα τρία επεισόδιά  θα δίνουμε ένα στοιχείο που θα είναι διφορούμενο και θα επικεντρωθούμε στην σαπουνόπερα διάσταση των πραγμάτων. Έτσι εκεί που περιμένεις τρομερές εξελίξεις και συνομωσίες και μάχες και εμφύλιο και άλλα πολλά αναλώνεσαι στο να βλέπεις την ζωή ενός κατάσκοπου που μπορεί και να μην είναι κατάσκοπος και πως διαχειρίζεται την οικογένεια του, ένα εφηβικό αποτυχημένο έρωτα που παίρνει τα πάνω του σιγά σιγά γιατί από πάντα αγαπιόντουσαν απλά ο ένας ήταν το μαύρο πρόβατο η άλλη φοβόταν την αλλαγή και τα επεισόδιά περνάνε και οι καιροί παραμένουν ίδιοι μα τόσο ίδιοι. Είναι λες και η σειρά δεν θέλει να προχωρήσει θέλει να μένει εκεί σε ένα post apocalypse soap opera με τους αγαπημένους και το εκάστοτε καθίκη της υπόθεσης  που κλέβει κότες ή πετρέλαιο από την γεννήτρια και φυσικά ιστορίες του στυλ τώρα εγώ είμαι ο σερίφης του χωριού παύλα τύραννος για το καλό σας.
Για άλλη μια φορά η σειρά πήγε να πιάσει κόσμο και κοσμάκη δεν της άρεσε να δήξει ποιες είναι οι αξίες της και οι αλλαγές έρχονταν με ρυθμούς καλημέρα ζωή. Η σειρά ακυρώθηκε και παρόλο που με πείραξε, γιατί ήμουν από αυτούς τους λίγους που πραγματικά έβλεπαν ένα απίθανο μέλλον εξελίξεων και δυνατοτήτων για την σειρά, την κόψανε. Για άλλη μια φορά σκέφτομαι ότι αν εστιαζόταν σε ποιο σκληροπυρηνικό κοινό ίσως είχε κάνει τον δημιουργικό της κύκλο. Δεν απευθύνονται όλες οι σειρές σε έφηβούς και νοικοκυρές, τι να κάνουμε έτσι είναι η ζωή.  Μετά ήρθε μια μικρο-ανάσταση από τους φανατικούς της σειράς για ένα ποιο δημιουργικό τέλος και φυσικά ήταν υπέροχο και φανταστικό απλά το περίμενα σαν μέρος της υπόθεσης και όχι σαν ένα ύστατο ευχαριστούμε τους φανατικούς οπαδούς μας. Ναι, όπως και με το V η σειρά στο δεύτερο κύκλο της έδειξε τα αληθινά της χρώματα αλλά ήταν πλέον αργά.
Ο παραβολισμός είναι έντονος και μιλά κυρίως για τις ισορροπίες στην ζωή της μικρής πόλης που αλλάζουν και είναι σαν να πολιορκούνται σε κάθε επίπεδο από τις ακραίες εξελίξεις  εξού και το όνομα της πόλης. Γενικά τα εφέ που είναι λιγοστά είναι αρκετά προσεγμένα και η φωτογραφία τυπική για το επίπεδο της σειράς. Αν πρόσεχαν τελικούς κακούς και χαρακτήρες λίγο περισσότερο και βάζαν όχι απαραίτητα δράση αλλά εξελίξεις λίγο ποιο πυκνά ίσως η σειρά να μην ακυρωνόταν.

Αρνητικά: Αργό στα όρια του βαρετού πήγαν να κάνουν post apocalypse soap opera

Θετικά: Από τις καλύτερες ιδέες που έχουν συλλάβει τα τελευταία χρόνια, τολμώ να πώ μπροστά από τον καιρό του.

Ξεκάρφωτο: Τα λίγα επεισόδιά της δεύτερης σεζόν ισοδυναμούν με 100 από αυτά της πρώτη σεζόν τόσο ποιο δυνατά είναι. Πραγματικά είναι κρίμα μια τόσο καλή σεζόν να μην είχε παίξει από την αρχή σε μια ιστορία που ήταν τόσο πρωτότυπη και έξυπνη και θεματολογικά τουλάχιστον θα μπορούσε να είχε πάει παντού.

Με λίγα λόγια: Θα μπορούσε να είναι τόσα πολλά τελικά δεν έγινε ποτέ και όταν έγινε ήταν για να μας πει ευχαριστώ που πήρε την άδεια να τελειώσει και δεν κόπηκε απότομα.

3/5



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

dontmindme