Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Eureka (2006-2012)



Αν μια σειρά με είχε αφήσει παγερά αδιάφορο όταν είδα για πρώτη φορά promo υλικό σίγουρα ήταν το Eureka. Σε ένα μυστικό χωριό κάπου στην χώρα της ελευθερίας μαζεύονται τα ποιο έξυπνα άτομα και κάνουν εφευρέσεις. Και τι έγινε; Σιγά την σειρά σκέφτηκα… αλλά πόσο λάθος ήμουν. Αν και η πρώτη σεζόν ήταν λίγο παγωμένη σίγουρα η συνέχεια είναι φανταστική. Σε ένα μέρος που όλα μα όλα είναι πιθανά αυτό το χωριό μας ταξιδεύει σε ένα μέρος του μυαλού μας που η τεχνολογία είναι κοντά στο να θεωρηθεί μαγεία και η δημιουργική ομάδα φρόντισε ώστε να υπάρχει άφθονη φαντασία και μεράκι αλλά και συναίσθημα και σάτιρα. Οι ηθοποιοί άλλοι γνωστοί και άλλοι πρωτάρηδες έδεσαν απόλυτα με την σειρά και την ανύψωσαν ακόμη περισσότερο. Και ενώ σε κάθε επεισόδιο κάτι πάει στραβά όσο αφορά την τεχνολογία και έτσι δημιουργούνται απίστευτες καταστάσεις παράλληλα οι ανθρώπινες σχέσεις δοκιμάζονται ακόμη περισσότερο, εξελίσσονται και προοδεύουν κάτι σπάνιο για σειρά στις μέρες μας.  Είναι πολύ κρίμα που το syfy έκοψε μια σειρά που πρώτον είναι ότι ποιο πετυχημένο για το κανάλι (σε απόλυτα νούμερα τηλεθέασης)και δεύτερον την σειρά την έβλεπε κόσμος ακόμη το κοινό δεν είχε κουραστεί. Ένα άλλο χαρακτηριστικό που μου άρεσε ήταν ότι σεζόν με την σεζόν μαθαίναμε λεπτομέρειες και ιδιαιτερότητες για χαρακτήρες που στην αρχή μπορεί να μην έπαιζαν τόσο πολύ μεγάλο ρόλο στις εξελίξεις. Αυτό νομίζω ότι έδωσε ροή και ρυθμό στην σειρά. Σαν οπαδός του Sci-Fi κυριολεχτικά μαγεύτηκα από την πόλη και πολλές φορές έβλεπα ένα παραμύθι και συνδεόμουν απόλυτα με χαρακτήρες και καταστάσεις καθώς βέβαια και με την ίδια την πόλη. Και ποιος δεν θα ήθελε να δουλεύει στην φαινομενικά ουτοπική αυτή πόλη-χωριό. Να πήγαινε στο απίστευτο εστιατόριο και να έκανε τις βόλτες του με τα υπέροχα αυτοκίνητα που έφτιαχναν. Κυρίως βέβαια η μαγεία λάμβανε μέρος στα απόλυτα μυστικά εργαστήρια που επεισόδιο με επεισόδιο ένιωθες ότι ξετυλίγεται ένα τεχνολογικό πάζλ ιδιοφυίας, τρέλας και κωμικής ιδιαιτερότητας.   Ναι ήταν ένα μοντέρνο παραμύθι που δεν έκανε το λάθος να πάρει και πολύ σοβαρά τον εαυτό του. Η σειρά δεν είναι βαριά κουλτούρα ούτε κρύβει ιδιαίτερα μηνύματα για να περάσει πέρα από το τι είναι η δύναμη και η εφευρετικότητα του μυαλού και φυσικά το ότι ο καθένας έχει κάποια άτομα που θεωρεί κοντά του. Για αυτούς που ψάχνουν κάτι ποιο σοβαρό και ενήλικό μάλλον θα απογοητευτούν. Η σειρά δεν είναι τέλεια όσο αφορά τα εφέ και την εικόνα της αλλά δεν έχει και καμιά σημασία  γιατί προσφέρει πολλά περισσότερα και ουσιαστικότερα. Μερικές από τις εφευρέσεις είναι απλά αξιολάτρευτες με την ποιο «αχ και να υπήρχε τώρα» το έξυπνο σπίτι ρομπότ του σερίφη. Επίσης και τα ρομπότ μαχητές είναι απίστευτα και φυσικά τα διαστημόπλοια με τεχνολογίες που θα κάνουν κάποιες δεκαετίες ακόμη να βγούνε  αλλά όταν κυκλοφορήσουν θα πάνε το ανθρώπινο είδος τόσο μακριά σε κάθε επίπεδο.

Αρνητικά: Δεν είναι σκοτεινό, δεν είναι απαισιόδοξο και δυσοίωνο και ενήλικο.  Καλύτερα δες μπάτ μαν ή κάτι τέτοιο.

Θετικά: Παρουσιάζει ένα λαμπρό μέλλον, αποφέρει μια θετική αύρα με υπέροχες σχέσεις και ερμηνείες. Ίσως κάνει κάποιους ποιο σκεπτικούς να καταλάβουν γιατί είναι σημαντική η εξερεύνηση του διαστήματος και γιατί πρέπει να ξοδεύονται ένα σωρό χρήματα στις επιστήμες όταν παιδάκια πεθαίνουν στην Αιθιοπία από την πίνα.

Ξεκάρφωτο: Αν είναι κάτι που περίμενα από αυτή την σειρά και δεν ήρθε ήταν εξωγήινοι, θα ήταν φανταστικό να δω πως αντιδρούν σε εισβολή ή κάτι παρόμοιο. Υπάρχουν και κάποια επεισόδια Cross over με την σειρά Warehouse 13, που δεν αποτελούν κάτι ιδιαίτερο πέρα βέβαια από το ρομαντζάκι που είναι αρκετά απολαυστικό.

Με λίγα λόγια: Ένα μοντέρνο παραμύθι με θετική άποψη για το μέλλον, μια υπέροχη ιστορία περιπέτειας και σχέσεων για όλη την οικογένεια.

5/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

dontmindme