Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

The Expanse (2015-)



OMG! το SyFy κάνει σειρά την οποία υποστηρίζει έμπρακτα (χρήμα)   και όχι με λόγια. Τι έγινε SyFy δεν ξοδεύεις στα κάτς; ή σε άλλη μία ή δύο ταινίες της Asylum?

Ας εξετάσουμε λίγο την μυθολογία της σειράς. Στο μέλλον λοιπόν δεν υπάρχει μόνο η Γη αλλά και ο Αρης και υπάρχουν και αυτοί που ζουν σε κάτι ειδικά διαμορφωμένα ορυχεία σε άλλους πλανήτες. Ουσιαστικά υπάρχει μια πολύ παράξενη και ευαίσθητη ισορροπία και από τις τρεις πλευρές και υπάρχει και ένα κίνημα στα ορυχεία που θέλει να είναι εντελώς ανεξάρτητο από τους δύο πλανήτες.

Ξαφνικά λοιπόν γίνεται κάτι σαν διπλωματικό επεισόδιο και η σειρά ακολουθεί μέσα σε αυτό τον ψυχρό και όχι τόσο ψυχρό πόλεμο  τις ζωές 3 προσώπων. Ο ένας είναι ντετέκτιβ που ζει στα ορυχεία, μια διπλωμάτης της Γης και ένα πιλότος o κατεστραμμένη ζωή. Και οι τρεις χαρακτήρες θα παίξουν άθελα τους καταλυτικό ρόλο στα γεγονότα.

Όσο καλή και περίπλοκη ή απλοϊκή μπορεί να είναι μια υπόθεση σίγουρα δεν στέκεται από μόνη της. Βασικά και το σενάριο αλλά και οι διάλογοι είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Οι ηθοποιοί και αυτοί έχουν πάρα πολύ καλό επίπεδο ενώ και τα σκηνικά και τα ψηφιακά εφέ λειτουργούν άψογα. Είναι λες και έχει συνωμοτήσει το μαύρο διάστημα όλα να λειτουργούν τόσο ωραία σε αυτήν την σειρά. Εντύπωση επίσης προκαλούν τα μεγέθη των διαστημοπλοίων και τα όπλα τους που δίνουν μια ξεχωριστή ταυτότητα στην σειρά.

Κάτι που ξεχωρίζει είναι σίγουρα το ανθρώπινο στοιχείο της αβεβαιότητας και το πόσο ευαίσθητο και ξένο είναι το σώμα μας στο διάστημα. Είναι ένα στοιχείο που κάνει τον μέσο θεατή να μην ξενερώνει που βλέπει διαστημόπλοια και πλανήτες αλλά να θεωρεί ότι βλέπει κάτι αληθοφανές. Σε κάθε ευκαιρία η παραγωγή μας υπενθυμίζει πόσο ευαίσθητη είναι η ανθρώπινη φύση πόσο εύκολα μπορεί να χαθεί εάν δεν την προσέξουμε πόσες  προφυλάξεις πρέπει να έχουμε να ανταποκριθούμε στο εκάστοτε περιβάλλον και πόσο περιορισμένο είναι το ανθρώπινο σώμα. Μας δείχνει ότι ουσιαστικά η απομάκρυνση από την φύση δεν επισκιάζεται η αντικαθιστάτε από τίποτα μερικούς αιώνες μετά.

Έτσι ο θεατής αντί να αναρωτιέται τι μορφή ενέργειας μπορεί να καίει ο κινητήρας ή πως επιτυγχάνεται η τεχνητή βαρύτητα  πραγματικά βιώνει την ζωή στο αφιλόξενο διάστημα. Για αυτό και όταν είναι να πάνε πολύ γρήγορα τα διαστημόπλοια τους βάζουν ενέσιμα υγρά, για αυτό και φεύγει επανέρχεται η βαρύτητα, για αυτό και όταν υπάρχει κενός αέρα μια βίδα αρκεί να φέρει την καταστροφή και το θάνατο. Για αυτό φυσικά στο μέλλον  υπάρχει ο σούπερ ιός και το κοινό κρύωμα.

Η σειρά συγκρίνει την τεράστια τεχνολογική ανάπτυξη με τον συναισθηματικό και κοινωνικό μεσαίωνα που βιώνουν όλοι οι χαρακτήρες και είναι φυσικά άμεσα συγκρίσιμο με τον δικό μας κόσμο.

Έτσι υπάρχουν βασανιστήρια και θάνατοι προκειμένου να γίνουν τα "απαραίτητα" προς συμφέρον των πολλών, υπάρχουν απελπισμένοι έρωτες που στερούνται ουσιαστικής προσωπικής επαφής, και μια καταθλιπτική αρκετές φορές ατμόσφαιρα στην καθημερινότητα των σχέσεων χωρίς αξίες και προσανατολισμό.

Αυτή η σειρά είναι ο ορισμός της επιστημονικής φαντασίας παρουσιάζει ένα πιθανό ρεαλιστικό μέλλον, συνθέτει λύσεις για προβλήματα που ξεπερνούν την ατομική και ατομιστική ανθρώπινη υπόσταση, ενώ παράλληλα λειτουργεί  σαν ένα καμπανάκι που μας υπενθυμίζει τα αληθινά προβλήματα της κοινωνίας μας  δηλαδή την έλλειψη κοινωνικής συνοχής και του συναισθηματικού κενού ως προς τις διαπροσωπικές σχέσεις.

αρνητικά:  Είναι επιστημονική φαντασία δεν μπορεί να αρέσει σε όλους! Ελπίζω με την ίδια ποιότητα η επόμενη σεζόν να έχει ποιο πολλά επεισόδια.

θετικά: Εκρήξεις, διάστημα, δράση, περιπέτεια, σχέσεις, χιούμορ όλα δομημένα σωστά και σε σωστές ποσότητες, παράδειγμα προς μίμηση.

ξεκάρφωτο: Τα τελευταία χρόνια στην επιστημονική φαντασία έχω καταλάβει ότι ζούμε τον θάνατο του κοινωνικού εξωγήινου. Ο κοινωνικός εξωγήινος για εμένα είναι... χμ καλύτερα να πω πρώτα τι δεν είναι. Δεν είναι η εξωγήινη απειλή κάποιες μορφές άυλες που είναι δύσκολο να επικοινωνήσουν με εμάς και είναι όλο σούπερ κακός και θέλει να μας εξοντώσει γιατί μας θεωρεί τόσο μα τόσο λίγους και υποανάπτυκτους ένα καλό παράδειγμα είναι το extant. Επίσης δεν είναι κάποιος ιός που μας κάνει ζόμπι ή κάτι άλλο μη ανθρώπινο με διαβολικά στοιχεία. Τέλος δεν είναι ο εξωγήινος μπάρ μαν ή έχω ρόλο για δέκα λεπτά τύπου Star Wars. Ο κοινωνικός εξωγήινος είναι αυτός που έχει μέρος βασικού μέλους στην ομάδα και τον βλέπουμε κάθε εβδομάδα να είναι ενεργός. Και  μου έχει λείψει τόσο πολύ καμιά φορά νομίζω ότι πέθανε στα μέσα των 00ς τον σκότωσε το Battlestar Galactica και αν και τότε πολύ χάρηκαν και εντυπωσιάστηκαν νομίζω ότι ακόμη θα μπορούσε να έχει ένα μέρος στις Sci-Fi καρδιές μας. Περιμένοντας να έρθει η νέα σειρά Star Trek...

με λίγα λόγια: Όλα λειτουργούν υπέροχα και σε πολλά επίπεδα, προτείνετε ανεπιφύλακτα

5*/5

imdb











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

dontmindme