Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

10 Cloverfield Lane (2016)



Για να εξηγήσω κάτι από την αρχή είμαι μεγάλος θαυμαστής του Cloverfield και όταν άκουσα ότι η ταινιάρα θα έχει συνέχεια από τον JJ ενθουσιαστικά τόσο όσο όταν έμαθα για τα Star Wars καλά είπαμε όχι και Star Trek μην τα ισοπεδώνουμε όλα.... 

Η ταινία αυτή λοιπόν δεν είναι το Cloverfield 2 αλλά επειδή είναι της Bad Robot o JJ αποφάσισε οτι το όνομα να παραπέμπει στο αριστούργημα του για το απλό λόγο ότι το συναίσθημα της αναζήτησης και του αγνώστου είναι το ίδιο (έτσι λέει αυτός), και έχει να κάνει με τέρατα κτλ και οκ μεταξύ μας είναι ένας καλός τρόπος να προωθήσει μια παραγωγή του. Κακό κακό ρομπότ!

Καλά πλάκα κάνω.

Spoilers!

Η ταινία χωρίζεται σε δύο κομμάτια 90-10.  Στο 10 μοιάζει με Invasion αρκετά κοντά στο Cloverfield στο ότι δείχνει ένα μικρό μέρος της όλης φάση προσωποποιημένο στην πρωταγωνίστρια και είναι υπέροχα δοσμένο. Υπάρχει και λίγο God Mode με χιούμορ όμως του στυλ εδώ γλίτωσα τον ανώμαλο τι να κάνουν οι εξωγήινοι...
Στο μεγάλο κομμάτι υπάρχουν 3 χαρακτήρες. Ο ένας πεθαίνει, και η γυναίκα προσπαθεί να ξεφύγει από τον ψυχάκια που είχε απαγάγει και σκοτώσει μια ανήλικη γειτόνισά του . Στην αρχή της ταινίας υπάρχει αβεβαιότητα, μετά γίνεται εμπιστοσύνη και μετά αιματηρό και ο χαβαλές πεθαίνει.

End Spoilers!

Η πρωταγωνίστρια μας βρίσκεται ξαφνικά σε ένα καταφύγιο μαζί με άλλους δύο άντρες ο ένας έχει φτιάξει το καταφύγιο και ο άλλος φαίνεται αρκετά τυχάρπαστος. 
Αυτό που καταλαβαίνει κανείς από την αρχή είναι ότι ο ιδιοκτήτης είναι αρκετά παράξενος και εκκεντρικός και κάνει τον τηλεθεατή να μπαίνει σε σενάρια του στυλ τους έσφαξε όλους και κρατάει φυλακισμένους αλλά μετά μαλακώνει και κάτι αντίστοιχο γίνεται και με τον άλλο άντρα στην αρχή φαίνεται ηλίθιος αλλά μετά σοβαρεύει και έχει βάθος. Η κεντρική πρωταγωνίστρια κάνει τον μέσο θεατή να βιώσει μια πληθώρα συναισθημάτων, απαγωγή, φόβο, δυσπιστία κτλ και όλη την αργή εμπιστοσύνη που επέρχεται. Μετά προχωρά η ταινία και υπάρχουν εξελίξεις που σίγουρα σοκάρουν προς διάφορες κατευθύνσεις. 

Η ταινία είναι ανεξάρτητη παραγωγή ως προς το budget και δεν φοβάται να το δείξει γιατί όλα τα στοιχεία της είναι εξαιρετικά δοσμένα.   Αυτέ οι μικρές λεπτομέρειες των χαρακτήρων συνδυάζονται τόσο καλά με το καταφύγιο και την καθημερινή ζωή σε σημείο που σοκάρεσαι όταν  πέφτει το πρώτο αίμα.

Και οι 3 ηθοποιοί  κάνουν πολύ καλή δουλειά στον να ενσαρκώνουν 3 διαφορετικούς χαρακτήρες με τις ιδιοτροπίες τους, και την προσωπική τους ιδιοσυγκρασία τους.

Τα σκηνικά είναι άψογα και πραγματικά δένουν την αίσθηση τρύπα στο χώμα  και απομόνωση.

Το τέλος είναι ανοιχτό άρα μπορεί να βγει και συνέχεια;  

Η ταινία προσπαθεί να είναι μέρος του όλου αλλά αποτυγχάνει και αυτό είναι και το αρνητικό της σημείο από την στιγμή που δεν έχεις τα άπειρα χρήματα σαν ταινία μπορεί να γίνεις εμπορική ειδικά με αυτές τις θεματολογίες έως ένα ορισμένο σημείο. Πολλές λεπτομέρειες φέρνουν ανισορροπία γιατί μια ταινία πόσα λεπτά να χωρέσει; Είναι ήδη πολύ μεγάλη για το μέσο θεατή των 82 λεπτών και στο τέλος αισθάνεσαι ότι θέλεις και άλλο.... και άλλες λεπτομέρειες

Αρνητικά: Δεν μπορείς να τους ευχαριστήσεις όλους καλύτερα μείνε σε μια βάση που σε επευφημεί 

Θετικά: Πολύ έντονη χαρακτήρες πιεστικότατο σε ότι δώσει, σπάνιο για τα λεφτά του

Ξεκάρφωτο: Γιατί στις ταινίες και ιδιαίτερα στις σειρές μετά την ερωτική σκηνή οι άνθρωποι εραστές κυκλοφορούν με σεντόνια. Σοβαρά μετά το σεξ είσαι γυμνός και πας τουαλέτα, πίνεις νερό ή/και κάνεις τσιγάρο, κοιμάσαι, συνεχίζεις αλλά σίγουρα δεν αναλύεις πολιτική ή τα σχέδια των κακών και σίγουρα μα σίγουρα κανείς μα κανείς δεν κάνει αυτό.


Όχι δεν εννοώ τα μυτερά αυτιά όπως θέλει την βρίσκει ο καθένας. Αγκαλιές και συζητήσεις  με σεντόνια; σοβαρά τώρα; Είναι αυτό ρεαλιστικό;

Με λίγα λόγια: Μια πολύ καλή ταινία που ξεπερνά τον εαυτό της αντάξια του ονόματος

4/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

dontmindme