Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Space: Above and Beyond (1995–1996)



Αυτή η σειρά μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση όταν πρωτοβγήκε. Δυστυχώς. αν και είχα δει μερικά επεισόδια στην αρχή ήταν δύσκολο να την αποχτήσω αλλά μετά βγήκε σε DVD και τας πράγματα έγιναν ποιο εύκολα. Δυο είναι αυτά που προσέχει κάποιος από την αρχή. Το πρώτο ότι αφορά φανατικούς Sci-Fi fans: καθώς δεν υπάρχει  ένας  βασικός χαρακτήρας αλλά ομάδα προταγωνιστών, υπάρχουν πολλές βασικές και δευτερεύουσες ιστορίες, και φυσικά μάχες στο διάστημα! Το δεύτερο στοιχείο που προκαλεί εντύπωση είναι το πόσο μαύρο και άχρωμο είναι το κάδρο. Μάλλον ήταν τυπικό στα mid-90s να γυρίζουν έτσι αλλά σοβαρά πολύ μαυρίλα.  Δεν νομίζω ότι έχω ξαναδεί σε άλλη σειρά γενικότερα τόσο μουντή φωτογραφία, θυμάμαι όταν έβλεπα την σειρά έπαιζα συνέχεια με την αντίθεση και την φωτεινότητα για να το φέρω στα ίσα του κάπως. Ακόμη και αυτή η υπερβολή πάντως φέρνει τον θεατή στο κλίμα που θέλει να δώσει η σειρά. Όπως λέει και το όνομα ασχολείται αρκετά  με τα κενά που έχουμε όσο αφορά  τα ταξίδια και τις μάχες στο απέραντο διάστημα αλλά ταυτόχρονα  και επιτυχημένα προβάλει και τον εσωτερισμό των χαρακτήρων και όλες τις παλαβομάρες τους παύλα ηρωικές τους πράξεις και ιδέες. Δηλαδή, η σειρά δεν χωλαίνει κάπου αφού ο χρόνος μοιράζεται και διανέμεται έτσι ώστε να αναπτύσσονται οι προσωπικές ιστορίες όλης της ομάδας ενώ παράλληλα δεν καταντά βαρετό με άφθονη δράση κυρίως πολεμική δράση. Να μια σειρά που απλά ήταν Sci-Fi με αίσθημα αλλά δυστυχώς δεν έπιασε το γενικότερο αίσθημα του κοινού. Νομίζω ότι αν ήταν λίγο ποιο πιασάρικη θα έπαιζε τουλάχιστον για μια πενταετία. Το ηρωνικό είναι ότι αυτό που έκανε την σειρά τόσο καλή ήταν και αυτό που έφερε την πρώιμη ακύρωση της. Τα γραφικά είναι καλά για την εποχή του αλλά μάπα με τα σημερινά δεδομένα αλλά δεν φαίνεται και τόσο πολύ χάλια επειδή η μαυρίλα τα σκεπάζει όλα! Οι ηθοποιοί που παίξανε στην σειρά  δεν ξέρω πως έτυχε αλλά ήταν πολύ καλοί ίσως τους ώθησε το καλογραμμένο σενάριο και σκηνοθεσία. Νομίζω ότι είναι πλέον σπάνιο μια σειρά να σε κάνει να σκέφτεσαι και όχι να σε κάνει ζόμπι ενώ παράλληλα σου παρουσιάζει μάχες στο διάστημα . Άντε να δούμε πότε θα έρθει η ώρα να δούμε μια νέα Sci-Fi σειρά με ταξίδια στο διάστημα. Πόσο μάλλον σαν το Space: Above and Beyond

Αρνητικά: Αν η σειρά ήταν ποιο εμπορική ίσως να έπιανε…

Θετικά: … από την άλλη δεν θα ήταν πλέον η ίδια πολύ καλή σειρά

Ξεκάρφωτο: ότι ποιο μαύρο και άχρωμο έχω δει ποτέ στο μαγικό κουτί (εννοώ για ευρεία κατανάλωση ασπρόμαυροι σουρεαλιστικοί Ιταλοί νάνοι-ξωτικά που χοροπηδάνε μπροστά από μεθυσμένους Βούλγαρους ταβερνιάρηδες  σε ρουμάνικη παραγωγή μιας τρεμάμενης κάμερας δεν θεωρώ ότι είναι ευρεία κατανάλωση)

Με λίγα λόγια: Για φανατικούς μόνο, πολύ καλή και ιδιαίτερη σειρά. Α! και για τους σινεφίλ ώστε να λένε στον φίλο σινεφίλ «αν μπορείς βρες ποιο σκοτεινή παραγωγή»  Κάτι σαν πατέρας του νέου Battlestar Galactica .

4/5

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

dontmindme