Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Continuum (2012–)

 


Υπάρχουν πολλές Αμερικάνικες σειρές Sci-Fi  που λόγο κόστους γυρίζονται στον Καναδά πρέπει εκεί να είναι ποιο φθηνά… Μια από αυτές είναι και το Continuum. Η διαφορά είναι ότι σε αυτή την σειρά δεν κρύβουν το γεγονός ότι είναι Καναδάς άρα είναι λίγο ποιο ελεύθεροι να κάνουν τα πράματα κάπως διαφορετικά και όχι τόσο χολιγουντιανά. Η ιστορία είναι κάτι στο στυλ terminator περίπου αλλά ακόμη δεν έχουν δήξει σε ποια σχολή time travel ανήκουν (χε χε).  Είναι λίγο ανάμικτα τα συναισθήματα για αυτή την σειρά καθώς υπάρχουν επεισόδια που έχουν ρυθμό και υπόθεση ενώ υπάρχουν και αυτά που λειτουργούν σαν σκιές των καλών επεισοδίων. Τα εφέ και αυτά ακολουθούν λίγο το ρυθμό της σειράς προσωπικά νομίζω ότι φαίνονται καλύτερα σε live action παρά σε CGI περιβάλλον. Ειδικά όταν δείχνει σκηνές εκτυλισσόμενες στο μέλλον μοιάζει λίγο με γραφικά από καλό παιχνίδι παρά με την ουτοπική πολιτεία του Πλάτωνα. Η σειρά δανείζεται με ωραίο τρόπο στοιχεία από παντού και υπάρχει πάντα κάτι για να κρατήσει το ενδιαφέρον. Με αρκετά αργούς ρυθμούς οι χαρακτήρες και οι μεταξύ τους σχέσεις αναπτύσσονται και κάποιες φορές μεταλλάσσονται δίνοντας στον θεατή υλικό να απολαύσει και παράλληλα να μάθει περισσότερα για την μυθολογία της σειράς. Η δεύτερη σεζόν είναι καλλίτερή από την πρώτη γιατί ασχολείται περισσότερο με τους χαρακτήρες και είναι και λίγο ποιο καλά στημένα τα επιμέρους  στοιχεία των επεισοδίων. Το ποιο καίριο ηθικό δίλημμα είναι αυτό του απολυταρχισμού και των επιπτώσεών του με την βοήθεια της τεχνολογίας αφού στο μέλλον όλα τα πολιτεύματα έχουν αποτύχει και την εξουσία την έχουν οι εταιρίες (αυτές οι κακές πολυεθνικές) που με την βοήθεια της τεχνολογίας μας ελέγχουν και μας παρακολουθούν ώστε όλα  να είναι ασφαλή   να επικρατεί ένα κλίμα σταθερότητας αλλά πάνω από όλα αποδοτικότητας και παραγωγικότητας. Βασικά ένα σχόλιο που θέλω να κάνω όχι μόνο για αυτή την σειρά αλλά και άλλες και παρόμοιες σειρές και ταινίες που παίρνουν ένα στοιχείο μιας δημοκρατικής κοινωνίας και του αλλάζουν τα φώτα (π.χ. τι θα γινόταν αν η κυβέρνηση ήταν οι πολυεθνικές, τι θα γινόταν αν η αστυνομία δεν ήταν δημόσια αλλά ιδιωτική, τι θα γινόταν αν η τέχνη ήταν παράνομη κτλ.) έχει αρχίσει και κουράζει και καλό είναι να κατεβάσουν και κάποια άλλη ιδέα σαν παράδειγμα φέρνω το Flash Forward με τον αντίλογο βέβαια ότι ήταν καλή σειρά αλλά δεν  έπιασε τον παλμό του κοινού χμ… Ίσως από την στιγμή που υπάρχουν (σε κάθε καλή σειρά που σέβεται τον εαυτό της) science advisors (βασικά παίρνουν έναν μηχανικό ή φυσικό σαν σύμβουλο ακόμη και το big bang theory έχει) θα έπρεπε να υπάρχει και κάποιος κοινωνιολόγος ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων.

Αρνητικά: πολλά filler episodes

Θετικά: τα killer episodes είναι όντος καλά, δείχνει να αναπτύσσεται σαν σειρά

Ξεκάρφωτο: ήθελα να σχολιάσω την Lexa Doig  ότι παραμένει αγέραστη αλλά ψάχνοντας για φωτογραφίες του Continuum ενημερώθηκα ότι η Rachel Nichols είναι πρώην μοντέλο οπότε στο τέλος έβαλα μερικές φώτος και έχει παίξει και το orion girl στο reboot  του Star Trek.

Με λίγα λόγια: Ιστορία terminator στον Καναδά, ανισόρροπο κάποιες στιγμές   με πολύ καλές προοπτικές, καλή ηθοποιία, μέτρια γραφικά σίγουρα αξίζει το χρόνο σου.

3/5


imdb


Lexa


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

dontmindme