Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

The Strain (2014– )



Επιτέλους σειράρα με Guillermo del Toro ο οποίος έφτιαξε ένα διαμάντι για σειρά. Ο μάστερ βρικόλακας κύριος αρρώστια μετατρέπει απλούς ανθρώπους σε βρικόλακες παύλα ζόμπι παύλα τέρατα παύλα διαβολάκια και το κέφι αρχίζει. Και ναι τι κοινό έχει μια hacker λεσβία ένας πρόσφατα χωρισμένος οικογενειάρχης επιδημιολόγος εργασιομανής και ένας εβραίος ψυχάκιας μα φυσικά μια ομάδα που σκοτώνει ‘όπως μπορεί αυτά τα κακά … λίγο από όλα αλλά σίγουρα κακά! Κακό ζόμπι βρικόλακα, διαβολάκι και ότι άλλο είναι!  όμως αν και φαίνονται απλά τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά αφού και εκεί η σειρά αρχίζει και πετάει αφού εμπλέκονται πάρα μα πάρα πολύ χαρακτήρες που είναι αρκετά γκρίζοι και πολύπλοκοι. Γενικότερα η ιστορία έχει πολύ πλοκή και την ίδια στιγμή οι χαρακτήρες μόνο επιφανειακοί δεν μπορούν να χαρακτηριστούν με αλλαγές στο ήθος τους αλλά και η κεντρική ιστορία να έχει απότομες αλλαγές και ανατροπές που αντανακλούν στα κίνητρα των πρωταγωνιστών.
Η σειρά έχει βία και αίμα και αποκεφαλισμούς και ξευτιλίζει ‘ένα σωρό αποκεφαλισμούς από ‘άλλες σειρές και ταινίες. Κάποιες σκηνές είναι τόσο βίαιες που απλά μένεις με το στόμα ανοιχτό, εμ και την αηδία και σκέφτεσαι τι είδα τώρα…. Που μόνο καλό είναι σαν εμπειρία ειδικά αν σκεφτεί κανείς πόσο χαλαρά και λίγο από όλα είναι πλέον άλλες σειρές με βρικόλακες … να ούμε…
Από θέματα ήχου και εικόνας δεν έχω να πω κάτι αρνητικό όλες οι σκηνές είναι προσεγμένες και γυρισμένες τόσο καλά! Ακόμη και στο σκοτάδι απορείς με το πόσο καλά έχουν αποδοθεί τα χρώματα και η οξύτητα μέχρι να εμφανιστεί ένα ζομποβρυκόλακα ή κάτι άλλο να σε τρομάξει και να έχεις αυτό το περίεργο χαμόγελο τρομαγμένης ευχαρίστησης που είναι αρκετά σπάνιο πλέον.
Η σειρά δεν κάνει το κόλπο πάμε αργά γιατί υπάρχει μια δυνατή ιδέα αλλά κάθε επεισόδιο έχει όντως έχει κάτι να δώσει. Και με αυτό τον τρόπο και η σειρά προχωρά ως προς τον κεντρικό άξονα αλλά την ίδια ώρα και οι δευτερεύουσες ιστορίες αναπτύσσονται και εμπλουτίζονται. Πέρα από όλα αυτά υπάρχει και ένα τυπάκι που λέει ξεκάθαρα σεζόν 2 και ναι γιατί να μην ανοίξει η σειρά και άλλο αφού δεν χρειάζεται να περιορίζεται τίποτα από την δημιουργικότητα. Το τελευταίο επεισόδιο έδωσε, έδωσε και έδωσε…
Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό που μια σειρά δεν με κάνει να βαριέμαι ή να λέω αυτό το έχω ξαναδεί και αυτό είναι σίγουρα πολύ καλό στοιχείο σε μια εποχή που όλα είναι επηρεασμένα και θυμίζουν κάτι….
Η μυθολογία της σειράς φαίνεται ότι μπορεί να επεκταθεί τόσο μα τόσο πολύ… οκ στο Wikipedia λέει ότι είναι από τριλογία βιβλίων άρα βγάζει νόημα πως συνδέονται ναζί, βρικόλακες και αντιήρωες σε μια ιστορία που φαίνεται τουλάχιστον για τα πρώτα 13 επεισόδιά αρκετά εντυπωσιακή.

Αρνητικά: αρκετή βία και αίμα και αηδία χεχεχε δεν είναι για όλους

Θετικά: στημένο καλά, με πολύ καλή παραγωγή και ανάπτυξη χαρακτήρων

Ξεκάρφωτο: Ίσως είναι η πρώτη φορά που οι κακοί είναι βρικόλακες αφού δεν μπορούν το φως και το ασήμι  είναι ζόμπι αφού οδηγούνται με κύρια ώθηση την πείνα και έχουν μυαλό κουκούτσι, είναι τέρατα γιατί βγάζουν ένα τερατώδες πράμα από το στόμα ενώ είναι και διαβολάκια αφού έχουν το δικό τους ηγέτη παύλα θεό.   

Με λίγα λόγια: Πολύ καλό… και αυτό δεν το λέω συχνά για καινούργια σειρά!


5/5 
































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

dontmindme