Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Robotech (1985– )



Όταν ήμουν πολύ μικρός ξυπνούσα 6 η ώρα το πρωί του Σαββάτου και αφού «έβλεπα» πρωινή γυμναστική στο αγγλικό κανάλι super channel μετά είχε Robotech ! Ω τι χαρά μέχρι να το κόψουν (γιατί για ένα δύο χρόνια αν θυμάμαι καλά είχαμε τσάμπα δορυφορικά κανάλια) έβλεπα την πρώτη μου σειρά anime και την ίδια ώρα βέβαια αεροπλάνα να γίνονται γιγαντιαία ρομπότ και να πολεμούν κάτι τεράστιους πράσινους εξωγήινους.
Από τότε δεν ασχολήθηκα ποτέ όμως και αποφάσισα να δω την σειρά από την αρχή…τώρα! Βασικά το ερέθισμα το πήρα όταν είδα ένα αποτυχημένο kick starter. Έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες να αρχίσει ξανά το franchise.  Τα επεισόδιά που είδα είναι όλα όσα αφορούν την σειρά απλά είναι η δεύτερη έκδοση με μεταγλωττiσμό  στα αγγλικά και όχι ιαπωνικά με   αγγλικούς υπότιτλους.
Η σειρά χωρίζεται σε 3 μέρη συνολικά καμιά 80αρα επεισόδιά που διαρκούν γύρω στα 20 λεπτά το καθένα. Θέτοντας υπόψη ότι αφορά πάνω κάτω και στις τρείς περιόδους το ίδιο αντικείμενο εξωγήινοι την πέφτουν στην ανθρωπότητα και πολεμιστές κάνουν ότι μπορούν για να σώσουν την γη  ότι αναλύεται για την πρώτη περίοδο ισχύει και για τις άλλες δύο. Βασικά η πρώτη είναι η καλύτερη μετά με μικρή διαφορά ακολουθεί τρίτη και λίγο ποιο κάτω απο τις δύο η δεύτερη περίοδος.
Η σειρά δημιουργήθηκε το 80 άρα είναι λογικό ότι κάποια στοιχεία φαίνονται παρωχημένα και κάπως ξεπερασμένα.  Αν και τα σχέδια και η γενικότερη τέχνη φαίνονται κάπως απλοϊκά  κρατούν ακόμη και είναι ωραία ακόμη και σήμερα να βλέπεις τα γιγαντιαία ρομπότ να γίνονται αεροπλάνα και κτλ. Η σειρά από ότι κατάλαβα είναι φτιαγμένη για ενήλικους αλλά επειδή η σειρά είναι 80 είναι λογικό ότι σήμερα βλέπεται και από εφήβους υποθέτω.
Αν είναι κάτι που κάνει την σειρά ιδιαίτερη είναι σίγουρα η υπόθεση. Η υπόθεση έχει τόσο μα τόσο πλοκή και συνέχεια που σήμερα θα γυρνούσαν 10 σεζόν! Και δεν μιλάω θέλοντας να υπερβάλω. Μπορεί να φαίνονται κάπως τα ηχητικά εφέ και τα γραφικά ανύπαρκτα αλλά είναι η πλοκή που κάνει την σειρά ιδιαίτερη. Πρώτα από όλα οι κεντρικοί ήρωες είναι αρκετοί και αρκετά διαφορετικοί μεταξύ τους θέτοντας ένα περιβάλλον  με καλούς διαλόγους, εσωτερικές διαμάχες και άλλα ωραία. Άρα πέρα από το αν σου αρέσει ή όχι το anime είναι μια καλή σειρά!
Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει και γυμνό το οποίο εντάξει είναι υποτυπώδες ενώ τα ρομάντζα είναι ιαπωνικά και προχωρούν περίεργα και σπασμωδικά και προκαλούν γέλιο συχνά πυκνά. Επίσης, υπάρχουν ανατροπές και θάνατοι απρόσμενοι και και… πολύ υλικό.
Η τελική λύση σε κάθε περίοδο είναι ιδιαίτερη και ιαπωνική αλλά σίγουρα ανθρώπινη και ζεστή και δείχνει ιδιαίτερα στην τελευταία ιστορία ξεκάθαρα ότι αν είναι να καταστραφούμε σαν ανθρώπινο γένος θα είναι από την δική μας βλακεία και υπεροψία και όχι από εξωγήινους. Δεν ξέρω γιατί πάντως η Ιαπωνική κουλτούρα βυθισμένη στη τιμή και το ψυχαναγκασμό για τον σκοπό δείχνει τρελή φαντασία και μια ιδιαίτερα υπέροχη σχέση με την φύση και τον ερωτισμό.
Ο λόγος που δεν έχω βάλει cancelled είναι ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το franchise προχωρά….
Τελικά, Δεν με αφορά τι λένε οι άλλοι πάντως το τραγουδάκι της εισαγωγής είναι απίστευτα επικό και ακούγεται ανα επεισόδιο τουλάχιστον 2 φορές  …. Χα χα χα ταταραααα τα τα ρα τα ταααααα

Αρνητικά: anime… δεν πάει σε όλους ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι είναι γυρισμένο το 1980 κάτι

Θετικά: Πολύ ιδιαίτερο στην υπόθεση και στην πλοκή.

Ξεκάρφωτο: παλιότερα πόσο έπρεπε να τρέχει το σποτάκι στην αρχή για να δεί ο θεατής ότι βλέπει την σειρά που έτσι και αλλιώς ξέρει ότι αρχίζει; 2 λεπτά και 30 δεύτερα! Έλεος! Τι σκεφτόντουσαν… είναι απίστευτο το πόσο καμένο χρόνο περιλαμβάνει το κάθε επεισόδιο!  Επιπλέον υπάρχει καμένος επιπλέον χρόνος περί τα 10 δεύτερα να μας πει ότι αρχίζουν και ότι τελειώνουν οι διαφημίσεις ενώ πριν ρολάρει end credits ένα τυπάκι καίει και άλλο χρόνο λέγοντας τι θα γίνει στο επόμενο επεισόδιο και να μην το χάσουμε! Αμάν! Ουσιαστικά δηλαδή μαζί και με μια εισαγωγή στην αρχή μετά το σποτάκι το κάθε επεισόδιο πρέπει να είναι  15 λεπτά.

Με λίγα λόγια: Χαρά για όλη την οικογένεια με κάτι τεράστια ρομπότ- αεροπλάνα, τανκ και μοτοσυκλέτες να πολεμούν εξωγήινους που μπορεί να είναι τεχνολογικά ανώτεροι αλλά την ίδια ώρα μαγεύονται από τα ανώτερα ανθρώπινα ιδεώδη και φυσικά τον έρωτα.  


4/5 γιατί αν βάλω 5 δεν έχω κάνει την απομυθοποίηση μου. Αχ super channel ….


















τραγουδάρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

dontmindme