Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Childhood's End (2015)



Αυτή είναι μία μίνι σειρά. Για το τι είναι μίνι σειρά διάβασε το ξεκάρφωτο.

Είναι στο υπέροχο Syfy και ναι το λέω ειρωνικά, αν και τώρα τελευταία έχει δήξει πολύ καλά πράγματα το κανάλι είναι λες και είναι χωρισμένο στα δύο σαν ψυχοπαθείς με σοβαρό πρόβλημα από την μία κάνει σοβαρούς τίτλους και από την άλλη ταινίες σαν  μισό καρχαρίας μισό ελικόπτερο νο32

Ευτυχώς αυτή η σειρά χωρίζεται σε 3 επεισόδια της μίας ώρας και είναι αρκετά σοβαρός τίτλος

Η παράγωγή είναι άξια κάθε στούντιο που σέβεται τον εαυτό του και τα γραφικά είναι αρκετά καλά.

Πολύ καλή δουλειά έχει ΄γίνει και στο μέικ-απ το οποίο πάει ένα βήμα παραπέρα την σειρά.

Η ηθοποιία είναι καλή και δεν σηκώνει πολλή αμφισβήτηση ειδικά επειδή και οι ηθοποιοί είναι αρκετά καλοί και έχουν και αρκετό υλικό να δουλέψουν.  

Η ιστορία είναι αρκετά ωραία και βασίζεται σε μια νουβέλα της δεκαετίας του 50. Από ότι διάβασα πολύ τσαντίστηκαν επειδή τα κεντρικά νοήματα δεν έχουν καμία σχέση με αυτά της σειράς και έτσι μπήκαν στο τρυπάκι να πουν ότι ήταν μια τρίωρη πατάτα.
Εδώ θα διαφωνήσω η σειρά και αν δεν πάει το είδος 20 χρόνια μπροστά σίγουρα δίνει πολύ δεμένη ιστορία και νόημα.

Βασικά εάν κάτι χάλασε τον κόσμο ήταν ότι είχε πολύ ρομάντζο αλλά οφείλω να πω ότι λόγο του ύφους και θεματολογίας οι σχέσεις είναι πολύ καλά φτιαγμένες και ταιριάζουν πολύ ωραία με την κεντρική ιστορία. Και αυτό είναι κάτι που το λέω σπάνια συνήθως γκρινιάζω στο στυλ όχι άλλο μα αγαπά δεν μ αγαπά… Ναι! Οι σχέσεις δεν προλαβαίνουν λόγο υποχρεώσεων να κάνουν πολλά πράγματα αλλά  οκ σε αυτό το τίτλο ταιριάζει….

Αν είναι κάτι που με χάλασε λίγο έως και οκ λίγο περισσότερο ήταν το γεγονός ότι μόλις σκάνε οι εξωγήινοι γίνεται παγκόσμια ειρήνη και μετά γίνεται κάτι σαν  ουτοπικός εξωγήινος κομουνισμός. Νομίζω ότι αυτό που με χάλασε ήταν ο τρόπος που το έδωσαν πολύ τραχύ και λίγο αδέξιο ειδικά αφού έκαναν και το κλασσικό κόλπο «μετά από 15 χρόνια» σούπερ σπαστικό που γίνεται κυρίως σε μίνι σειρές. Για να τρέξουν την σειρά λίγο και τις επιπτώσεις γεγονότων απλά λένε «15 χρόνια μετά». Άρα, ναι η ουτοπική κοινωνία δεν με χάλασε αλλά ο τραχύς τρόπος που φτιάχτηκε το πλαίσιο κυρίως για να μην κουραστεί πιστεύω το λιγότερα μυημένο κοινό. Και μετά πάρε σχέσεις σχέσεις σχέσεις….

Για να κάνω και την κλασσική ανάλυση: Το πρώτο επεισόδιο επειδή έχει μυστήριο είναι το καλύτερο το δεύτερο είναι οκ απλά σε κάποια σημεία είναι τόσο σχέσεις και είναι ο ποιο αδύναμος κρίκος ενώ το τρίτο είναι και αυτό δυνατό όχι σαν το πρώτο αλλά οκ.

Τέλος αυτός ο τίτλος είναι  κουλτούρα τίτλος. Ναι! Λίγο το τέλος που δεν είναι χολιγουντιανό λίγο οι πρωταγωνιστές που είναι αντιήρωες και μετά το τέλος η σειρά σε κάνει και σκέφτεσαι εμ όντως να σκέφτεσαι κάποια μεγάλα ερωτήματα όχι τύπου Λιακόπουλος.

Αλλά βέβαια επειδή είμαι και εγώ κουλτούρας πάρτε τώρα κουλτούρα ανάλυση του κώλου λίγο αλλά οκ… ότι μπορεί ο καθένας

Το βασικό θέμα της σειράς είναι η ατομικότητα κα ο ρόλος της στην εξελικτική πορεία της ανθρωπότητας. Θέτονται αρκετές δοκιμασίες στα ζευγάρια για αυτό ακριβώς τον λόγο ενώ παράλληλα γίνεται μια γνωστική σύγκρουση που παρουσιάζει την έλξη του ανθρώπου προς την απόλυτη ασφάλεια σαν το διάολο και την  αποδοχή της αλήθειας σαν το πέρασμα στην επόμενη γενιά με φυσικό επακόλουθο το θάνατο.


Αρνητικά: πολλές σχέσεις είναι για κάποιους κουραστικές, ε χάθηκε ο θεός λόγο ουτοπίας; Δεν νομίζω…το πολύ πολύ να φτιάξουν κάνα διαστημόπλοιο να μοιράσουν το μήνυμα του και στους εξωγήινους

Θετικά: Πολύ σοβαρός τίτλος με κάποια καλά δομημένα φιλοσοφικά ερωτήματα

Ξεκάρφωτο: Μίνι σειρά…
Μια κανονική σειρά είναι από 20 έως 25 επεισόδιά των 45 περίπου λεπτών. Οι καλοκαιρινές σειρές είναι συνήθως γύρω στα 10 με 13 επεισόδιά. Σε sitcom ισχύουν τα ίδια απλά αντί για 45 λεπτά διάρκεια το κάθε επεισόδιο  έχει γύρω στα τριάντα λεπτά και ποιο λίγο.
Η μίνι σειρά είναι ειδικό καθεστώς απλά συνήθως τα επεισόδιά δεν ξεπερνούν τα 4 με 6 επεισόδιά. Και συνολικά σε ώρες είναι συνήθως γύρω στις 3 ώρες το πολύ.
Μίνι σειρές γίνονται για 3 κύριους λόγους. Ο πρώτος είναι ότι το στούντιο δεν έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο προϊών και θέλει να περιορίσει κάτι που βλέπουν σαν σχεδόν σίγουρη αποτυχία. Ο δεύτερος ότι απλά δεν φτάνουν τα λεφτά και η παραγωγή προτιμά 4 δυνατά σε μπάτζετ επεισόδιά  παρά 13 ή πόσο μάλλον 24. Και ο τρίτος και ποιο παραδοσιακός ότι απλά είναι έτσι δομημένη η ιστορία που απλά χρειάζονται 2 ή 3 μέρη για να ολοκληρωθεί.
Αυτό που πάντα μου έκανε εντύπωση στις μίνι σειρές ήταν ότι πάντα μου φαίνονταν ή πολύ καλές ή πολύ κακές ποτέ κάτι το ενδιάμεσο. Επίσης ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας μίνι σειράς με 3 επεισόδιά της μίας ώρας και με την τριλογία τηλεταινιών με συνολική διάρκεια 3 ωρών…. Απλά είναι το ίδιο ήμαρτον!
Με την οικονομική κρίση κτλ. Νομίζω ότι οι μίνι σειρές έχουν την τιμητική τους. Τώρα ειδικά με όλο το revival  των 90ς τα στούντιο έχουν καταχαρεί να κάνουν τα περάματα τους χαλώντας 5 και όχι 25 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό που δεν ξέρω είναι κατά πόσο παίρνει κανείς σοβαρά μια μίνι σειρά … επειδή είναι μίνι…

Με λίγα λόγια: Μια χαρά δες το! Μια ευχάριστη έκπληξη 3 πολύ ευχάριστες ωρίτσες, ένα ωραίο Σάββατο μέσα ίσως;

4/5












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

dontmindme