Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Ρομπότ, ΑΙ,Sci-Fi…και η υπέρβαση

Με αφορμή το artificial intelligence από την σειρά extant και βέβαια δεκάδες άλλες ταινίες και σειρές θα μιλήσω λίγο για τα robot, το AI και άλλα παρόμοια.

Αυτό που θέλω να παρατηρήσω είναι ότι ή τεχνητή νοημοσύνη AI δεν είναι το ίδιο με την ρομποτική. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε αν όχι ορισμό έστω μια περιγραφή για να μην μπερδευόμαστε.

Το ρομπότ είναι ένα μηχάνημα το οποίο μπορεί να κάνει μια εργασία με επαναλαμβανόμενη ακρίβεια και επιτυχία. Κάποιες φορές θυμίζουν ανθρώπους στην μορφή ή/και στην συμπεριφορά και κάποιες φορές όχι.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η μη ανθρώπινή βιολογική νοημοσύνη. Συνήθως σχετίζεται με συμπεριφορά και αποφάσεις και όχι φιλοσοφία

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα και στις δύο επιστήμες. Νομίζω ότι η ρομποτική είναι ποιο κοντά από ότι φανταζόμαστε στο να επιτύχει ρομπότ όπως βλέπουμε στις ταινίες και τις σειρές. Πολύ λένε ότι σε 20 χρόνια πολλές δουλειές θα ΄γίνονται από ρομπότ. Ελπίζω πραγματικά να έρθει αυτή η μέρα…. Η ρομποτική δεν αφορά μόνο την εργασία εάν δηλαδή ένα ρομπότ μπορεί να μαζεύει τα σκουπίδια από το δρόμο αλλά και την αισθητική εάν δηλαδή αφού μπορεί επιτυχημένα να μαζεύει τα σκουπίδια και όχι τον σκύλο σου ή να του πέφτουν τα μισά έξω η αισθητική του παραπέμπει σε άνθρωπο ή κάτι παρόμοιο ώστε να μας φαίνεται ποιο φυσικό… το θέαμα, γενικά σαν ήδος είμαστε υπέρ του ανθρωπομορφισμού μας φαίνεται ποιο ανάλαφρο και κανονικό.

Έτσι είναι τουλάχιστον ίσης αν όχι και μεγαλύτερης σημασίας ως προς το εμπορικό του κομμάτι το ρομπότ να δείχνει ανθρώπινο και μπορώ να πω ότι  ενώ έχω σαν δεδομένο ότι ρομπότ θα κάνουν εργασίες έστω απλές σύντομα θέλω να παρακολουθήσω και βρίσκω ποιο συναρπαστικό την αισθητική του όλου θέματος όταν δηλαδή οι εργασίες γίνονται σαν να της κάνει άνθρωπος και την ίδια ώρα μοιάζουν και με άνθρωπο. Δεν ξέρω γιατί αλλά όταν είδα ένα γιαπωνέζο επιστήμονα να έχει φτιάξει ένα ρομπότ που εξωτερικά θύμιζε γυναίκα και το δέρμα ειδικά αλλά και το πρόσωπο και η φωνή της και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου ενθουσιάστηκα ποιο πολύ από το ρομπότ που μπορεί πλέον να βγάζει μωρά από την φωτιά…. Δεν θα μπω καν στο «τα ρομπότ μπορούν να βλάψουν τους ανθρώπους» και ότι άλλο αφορά κώδικα συμπεριφοράς γιατί κάπου εκεί έρχεται και η τεχνητή νοημοσύνη. Απλά να πω ότι στο ρομπότ προγραμματίζεις συμπεριφορά και την ακολουθεί απερίσκεπτα δεν υπάρχει ηθική μα τυφλή υπακοή… μέχρι βλάβης.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ακόμη μακριά κατά την γνώμη μου γιατί ακόμη ίσως δεν έχουμε τα μέσα ή την υπολογιστική δύναμη για κάτι τέτοιο. Λένε ότι ποιο κοντά στο να επιτύχουν κάτι τέτοιο αυτή την στιγμή είναι τα προγράμματα συμπίεση- αποσυμπίεσης με την έννοια ότι πρώτον παίρνουν κάτι το συμπιέζουν και αποσυμπιέζουν χωρίς να χάσουν πληροφορία και δεύτερον μπορούν να συμπιέσουν διαφορετικά με το ΄τύπο του αρχείου δηλαδή άλλη συμπίεση τρώει ένα αρχείο κειμένου και άλλη μια φωτογραφία. Αυτή η ελαστικότητα του αλγόριθμου να κάνει την συμπίεση ανάλογα με το αρχείο ίσως είναι μια πρώιμη μορφή τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά σίγουρα έχουμε αρκετό καιρό ακόμη έως φτάσουμε σε ταινίες του στυλ εξολοθρευτής και ξανά λέω όχι τόσο από θέμα ρομποτικής αλλά τεχνητής νοημοσύνης.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει όσο ποιο γρήγορα γίνεται στην ζωή μας απλά ακόμη λειτουργεί ανα πεδίο και όχι συλλογικά με άλλα λόγια το πρόγραμμα που εσύ μιλάς στο κινητό σου  και το ρωτάς για κάνα καλό εστιατόριο και επειδή έχει δει ότι σου αρέσουν τα κινέζικα την επόμενη φορά σκέφτεται έξυπνα και σου βγάζει τα κινέζικα πάνω πάνω στην λίστα δεν σημαίνει ότι μπορεί να μάθει να οδηγεί το αυτοκίνητο σου εκεί χρησιμοποιείται άλλο πρόγραμμα, μέχρι λοιπόν οι αλγόριθμοι να είναι τέτοιοί που να προσφέρουν την προσαρμοστικότητα του ανθρώπινου νου σε μάθηση και αποφάσεις δεν μπορούμε να μιλάμε για τεχνητή νοημοσύνη…

Ο συνδυασμός ενός ρομπότ που μοιάζει με άνθρωπο με τεχνητή νοημοσύνη ακούγεται τέλειο αλλά είμαστε ακόμη τουλάχιστον 40 χρόνια μακριά εκτός και αν γίνει κάτι πολύ ποιο γρήγορα.

Είναι λοιπόν αυτό ο τελικός προορισμός ή αποκορύφωμα της ανθρωπότητας; Ε όχι δα! Τόσες ταινίες έχουμε δει το θέμα δεν  είναι να έχεις το τέλειο ρομπότ με την τέλεια νοημοσύνη ή μια σούπερ νοημοσύνη που θα μας λύσει όλα τα προβλήματα  το θέμα είναι να μπορούμε να ξεφύγουμε και εμείς από αυτό το σώμα που πεθαίνει μέρα με την μέρα και να βιώσουμε την αθανασία…. Ναι μπορεί να είναι σοκαριστικό και λυπηρό για κάποιους αλλά ο απώτερος στόχος είναι αυτός… να γίνουμε οι θεοί του εαυτού μας.

πέρα απο το θρησκευτικό, πολιτιστικό, κοινωνικό, οικονομικό και ότι άλλο σοκ που μπορούμε να παθαίνουμε με  τους εαυτούς μας άτρωτους, αγέραστους και ότι άλλο στερητικό α υπάρχει πρέπει να κατανοήσουμε ότι η ίδια η φύση και αξία της ανθρωπότητας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα τεχνητά παιδιά μας. Δεν μαθαίνουν μόνο αυτά από εμάς (που ελπίζω να μαθαίνουν να είναι καλά και όχι κακά γιατί αλλιώς την κάτσαμε…) μαθαίνουμε και εμείς για εμάς για την φύση μας. Γιατί κάθε σοβαρός θεός ξέρει απόλυτα τον εαυτό του….

Ένα ωραίο άρθρο
http://www.quora.com/How-close-are-we-in-developing-a-real-AI


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

dontmindme