Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

The Neighbors (2012– )



Όταν πρωτοείδα τρέιλερ για την σειρά νόμιζα ότι είναι μια φθηνή και μοντέρνα εκδοχή του Alf του εξωγήινου. Ποτέ δεν μου άρεσε ο καταραμένος ο Alf γιατί πάντα κάτι είχε να πει που αναφερόταν στοχευμένα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ίσως για αυτό γνώρισε και τόσο επιτυχία και έγινε και τόσο αγαπητός. Αυτό το απευθείας κυνικό ανελαστικό σχόλιο που είχε να πει πάντα μου την έδινε στα νεύρα αλλά άρεσε σε πολλούς ανθρώπους. Με αυτές τις σκέψεις άρχισα να βλέπω The Neighbors τα πρώτα επεισόδια και αντί να απογοητευτώ πραγματικά ενθουσιαστικά παρόλο που τελικά οι προβλέψεις μου βγήκαν αληθινές! Η βασική ιστορία είναι πολύ απλή και περιλαμβάνει μια τυπική μεσοαστική οικογένεια που μετακομίζει σε νέα γειτονιά που σύντομα καταλαβαίνουν ότι όλοι οι γείτονές τους είναι εξωγήινοι. Η σειρά εστιάζεται στην συνύπαρξη μια από τις εξωγήινες οικογένειες με την γήινη προκαλώντας απίστευτα αστείες καταστάσεις.  Σαν μια τυπική κωμική σειρά το βάρος είναι δοσμένο που αλλού; Στην κωμωδία. Ευτυχώς δεν είναι κωμωδία επιπέδου ατάκες μετά από ατάκες αλλά υπάρχει μια πολύ καλή χημεία μεταξύ των πρωταγωνιστών ενώ και το σενάριο βοηθά ώστε να υπάρχει ενδιαφέρον και αρκετή ροή, μάλλον υπερβολική για sitcom που στα δικά μου μάτια μεταφράζεται σαν ευχαρίστηση με ρυθμό. Σίγουρα οι παραγωγοί ποντάρουν   στο γεγονός ότι οι ιστορίες αφορούν οικογένειες και υπάρχει άκρατος παραβολισμός αλλά είναι δοσμένος τόσο ποιητικά  και ανάλαφρα που όχι μόνο δεν κουράζει αλλά τοποθετεί τον τηλεθεατή σε σχέση ισχύος παρόλο που αρκετές φορές θα βρεθεί σε απρόβλεπτες καταστάσεις. Υπάρχουν κάποια εφέ αφού  κάπου κάπου πρέπει να γίνονται κάποια υποτυπώδη εξωγήινα τρικ αλλά είναι σίγουρα υποτονικά και βλέπονται και από τον ποιο αρνητικό θεατή του sci-fi. Αυτό βασικά που πρόσεξα είναι ότι οι παραγωγοί πήραν τον χαρακτήρα Alf τον εξωγήινο και έφτιαξαν την οικογένεια του  φυσικά όμως πλήρεις χαρακτήρες ανεξάρτητους και αρκετά έντονους. Πέρα από τον παραβολισμό και την ποιοτική κωμωδία υπάρχει και μια έντονη εμμονή με τις λεπτομέρειες στις ιστορίες, στα αστεία, στις αναφορές και είναι προς τιμήν τους γιατί ανεβάζει το επίπεδο αρκετά. Σε κάνει να πιστεύεις ότι είναι μια πολύ προσεγμένη παραγωγή τουλάχιστον από πλευράς διαλόγων και υπόθεσης.

Αρνητικά: Καμιά φορά η παραγωγή φαίνεται κάπως φτηνιάρικη ως προς τα εφέ. Στον πρώτο κύκλο οι εξωγήινοι δείχνουν την αληθινή τους εμφάνιση 2 ή 3 φορές λογικά αυτό το σκέφτηκαν οι δημιουργοί ώστε η σειρά να μην φαίνεται τόσο sci-fi.

Θετικά: Πολύ καλοί διάλογοι, σενάριο και ηθοποιία, πολλές εκπλήξεις, πολλοί  και διαλεχτοί καλεσμένοι. Η Toks Olagundoye είναι γυναικάρα. Οι χορογραφίες και ενδυματολογία είναι απίθανες.

Ξεκάρφωτο: Οι λεπτομέρειες είναι τόσο καλά και κωμικά βαλμένες που αντί να σοκάρουν απλά διασκεδάζουν. Σε ένα επεισόδιο η εξωγήινη οικογένεια ξαναζωντανεύει τον μεξικάνο κηπουρό τους και τον κάνει να συνεχίσει την δουλειά του. Είναι τόσο καλά παιγμένη η σκηνή που αντί να σκεφτεί κανείς το τραγικό της κατάστασης  ή κάποιο παραβολισμό περί θρησκοληψίας απλά κάθεσαι και γελάς με τις αντιδράσεις της ανθρώπινης οικογένειας. 

Με λίγα λόγια: Είναι όντως κάτι σαν τον Alf τον εξωγήινο εν έτη 2012+ πολύ καλά δομημένο, πιασάρικη και λειτουργική κωμωδία για όλη την οικογένεια, ενώ αν ενδιαφερθείς λίγο περισσότερο σου αφήνει άκρως απολαυστικές λεπτομέρειες να εξερευνήσεις.

4/5





































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

dontmindme