Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Star Trek: The Next Generation (1987–1994)



Αυτή είναι η αγαπημένη μου σειρά Star Trek και η αγαπημένη μου σειρά τελεία και παύλα. Την έχω δεί πάρα πολλές φορές και τώρα τελευταία την βλέπω όταν κυκλοφορεί σε blu ray με βελτιωμένα τα γραφικά και ειδικά εφέ πέρα από την ανάλυση . Πρώτη φορά την είδα στο Star Channel την δεκαετία του ενενήντα και μου έκανε τόσο πολύ εντύπωση που μάλλον με επηρέασε στον βαθμό που πλέον τα πάντα συγκρίνονται με αυτή την σειρά.
Space the final frontier… και η καλύτερη μουσική που υπάρχει…
Κάπου στο μέλλον οι καλύτεροι  καβαλάνε το καλύτερο διαστημόπλοιο και καλπάζουν στο άγνωστο. Ναι είναι ώρα για Star trekking! Μια ομάδα από διαφορετικά μέρη και τόσο διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες και νοοτροπίες αντιμετωπίζει τα προβλήματα στο τελευταίο όριο αυτό του διαστήματος.
Όλα σε αυτή την σειρά είναι τόσο τέλια… Δεν ξέρω από πού να αρχίσω… τόσο  τέλια. Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός στην αρχή μου είχε κακοφανεί κάπως που δεν θα υπάρχει στο star trek η ομάδα που είχα συνηθίσει αλλά τελικά αυτή είναι η δική μου ομάδα σίγουρα. Ναι το λέω λοιπόν αυτή είναι η καλύτερη σειρά star trek και όχι η original με Spock και κτλ.
Αυτή είναι η σειρά που έκανε το star trek από cult σειρά σε pop phenomenon και καμία άλλη.
Το πλήρωμα είναι σίγουρα υπέροχο και μόνο μετά απο μερικά επεισόδιά  μπορεί κανείς να δεί όχι μόνο το πόσο ταλαντούχοι είναι και εκφράζονται και γίνονται σεζόν με την σεζόν όλο και ποιο υπέροχοι ενώ παράλληλα η χημεία μεταξύ τους είναι απίστευτη και την κάνουν να φαίνεται τόσο πειστική. Νομίζω ότι και αυτό είναι ένα από τα ποιο βασικά στοιχεία που έκανε την σειρά τόσο μα τόσο επιτυχημένη. Όλα φαίνονται τόσο φυσικά η ηθοποιία, το καλό σενάριο, η μεστότητα του εκάστοτε θέματος, η φωτογραφία και τα εφέ, η κινηματογράφηση και η ακουστική και τα μουσικά θέματα και ενορχήστρωση των σκηνών και το πόσο μα πόσο καλά φαίνεται η ποιότητα και η προσπάθεια όλων! έχω δεί παρα πολλά σπέσιαλ για αυτή την σειρά και γενικά τότε αυτό που τους ενδιέφερε ήταν να προχωρήσουν σε νεοτερισμούς και την ίδια ώρα να διατηρούν μια ποιο κλασσική χροιά κριτικής που θύμιζε αρκετά θέατρο στην ροή του. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Από τα επεισόδιά πάμε να κάνουμε πόλεμο με τα λέιζερ μέχρι τα επεισόδιά  χώρισα με την αγαπημένη μου το κάθε επεισόδιο αποδεικνύεται μια εμπειρία που κάνει το θεατή να παρακολουθεί σχεδόν πάντα με ενδιαφέρον και αγωνία ενώ παράλληλα υπάρχει αλληγορία για θέματα που είναι τουλάχιστον διαχρονικά. Οι ιδέες και οι προβληματισμοί είναι τόσοι μα τόσοι πολλοί!   
Εμένα σίγουρα αυτό που μου προκαλεί την μεγαλύτερη  εντύπωση είναι πως πάντα σε κάθε επεισόδιο γίνονται πάντα τουλάχιστον αν όχι φανταστικά, πολύ ενδιαφέροντα πράγματα και εξελίξεις ενώ την ίδια ώρα στα πλαίσια πολύ καλής ηθοποιίας. Δεν ξέρω πως έτυχε όλα να είναι τόσο μα τόσο καλά και ποιοτικά.
Η κοινωνία στην γη είναι  σχεδόν ουτοπική με τα καλύτερα στοιχεία από κάθε πολίτευμα που μπορεί να φανταστεί κανείς, για παράδειγμα η κοινωνία είναι εν μέρει αναρχική αφού δεν υπάρχει η έννοια του χρήματος ή κάποιο ήδος αυτόνομης κυβέρνησης , εν μέρη φασιστική αφού όλες οι πεποιθήσεις είναι απόλυτες για όλους  και το άτομο εργάζεται απόλυτα για το σύνολο σε μία απόλυτα ελεγχόμενη και ασφαλής κοινωνία, δημοκρατική στο ότι ο κάθε πολίτης μπορεί να κάνει ότι δουλειά θέλει και έχει άμεσα δικαιώματα σε συνεχή προνόμια περίθαλψη, διατροφή και διασκέδαση  και φυσικά ονειρική (δικό μου πολίτευμα ορισμός) αφού η τεχνολογία παρέχει την απόλυτη διασκέδαση και προϊόντα με την προσταγή μερικών λέξεων.
Η τεχνολογία είναι τόσο αναπτυγμένη που οι αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί και φυσικά υπάρχει και ταξίδι στο χρόνο που δεν επιτρέπεται όμως γιατί μπορεί να τα αλλάξει όλα. Σκληροί είναι και οι νόμοι όταν γίνεται ή μάλλον δεν γίνεται καν η πρώτη επαφή με κάποιο πολιτισμό που είναι αρκετούς αιώνες πίσω.
Οι τεχνολογίες του star trek έχουν επηρεάσει επιστήμονες και έχουν ωθήσει πολλούς ανθρώπους στο να ακολουθήσουν επαγγέλματα άμεσα συνδεδεμένα με μεγάλες ανακαλύψεις των τελευταίων χρόνων ας πούμε το iPad και έξυπνα κινητά είναι επηρεασμένα από τον κόσμο του star trek και άλλα πολλά….
Για όλους αυτούς τους λόγους αυτή είναι σίγουρα η καλύτερη σειρά που υπάρχει και σίγουρα η αγαπημένη μου.
Αν θα μπορούσα να διαλέξω αγαπημένα επεισόδιά, που δεν μπορώ, σίγουρα θα αναφερόμουν στα επεισόδιά με  Q με Borgs, Naked now, και φυσικά παράλληλα σύμπαντα. Όμως θα πω ότι αν είναι ένα επεισόδιο που ξεχωρίζει λίγο περισσότερο από τα άλλα σίγουρα είναι το inner light αν όχι από όλα έστω από τα ήσυχα επεισόδιά, μια μικρή περίληψη του.
Spoilers! Το πλήρωμα συναντά ένα παράξενο δορυφόρο που ρίχνει σε κώμα τον Picard. Σε αυτά τα 25 λεπτά που διαρκεί το κώμα βιώνει μια ζωή με κάθε λεπτομέρεια της σε ένα καταδικασμένο πλανήτη σαν ένας απλός πολίτης κάνει οικογένεια και παιδιά και ζει μια κανονική ζωή με τραγικό τέλος. Οι εξωγήινοι που δεν είχαν την τεχνολογία να ταξιδέψουν σε άλλο πλανήτη έκαναν πράξη την τελευταία τους ελπίδα στο να μην ξεχαστούν από την ιστορία με το να φτιάξουν αυτό τον δορυφόρο. Στο τέλος ξυπνά έχοντας πλήρη συναίσθηση της ζωής που έζησε ενώ την ίδια ώρα έχει και ένα παραδοσιακό φλάουτο που του αφήνουν αν δεν είναι αυτό σενάριο οργασμός τότε δεν ξέρω τι είναι! Δεν είναι μόνο όμως το σενάριο είναι όλο το σύνολο που κάνει την διαφορά και δεν μπορεί κανένας να το περιγράψει παρα μόνο άμα το δεί!

Αρνητικά: κράτησε μόνο 7 χρόνια ενώ θα μπορούσε να κρατήσει 77 χρόνια δηλαδή ο Φώσκολος πώς μπόρεσε να κάνει 3000 επεισόδιά ;

Θετικά: όλα! H Μαρίνα είναι δικός μας κορίτσι

Ξεκάρφωτο: δευτερεύοντα στοιχεία που δεν χώνεψα ποτέ στο star trek TNG. Οι στιγμές που πάνε σε κάποιο κόσμο και λόγο κόστους παραγωγής απλά βρίσκονται πάντα σε ένα δάσος ή στέπα και οι εξωγήινοι απλά είναι σαν εμάς απλά έχουν μια βλακεία στο πρόσωπο. Βέβαια, για το τελευταίο είχε γίνει κάποιο επεισόδιο που εξηγούσε ότι είμαστε όλοι παιδιά ενός αρχαίου εξωγήινου είδους. Ναύαρχοι. Οι ναύαρχοι στο TNG είναι σαν τα περίπτερα στην αληθινή ζωή είναι παντού και πάντα και είναι σε κάθε επεισόδιο που θα εμφανιστεί κάποιος σίγουρα διαφορετικός μα πόσοι ναύαρχοι ποια υπάρχουν; Ζήλια για την υπέροχη τεχνολογία. Ότι μπορείς να κάνεις τρελές αποστάσεις σε λίγα δεύτερα…τέλος αεροπλάνα, πλοία, αυτοκίνητα κτλ. οτι παραγγέλνεις στο μηχάνημα ότι θέλεις από ποτά και φαγητό και εμφανίζεται απλά μπροστά σου τέρμα το μαγείρεμα και το σούπερ κτλ. Αλλά το καλύτερο είναι σίγουρα το holodeck ένα δωμάτιο που φτιάχνει ολογράμματα που μπορείς να πιάνεις και α νιώθεις. Οι δυνατότητες είναι άπειρες από το να ζεις παραμύθια, ακραίους κόσμους και τόπους να τζαμάρεις ταυτόχρονα με τους Metallica και τους Beatles στο φεγγάρι ή απλά να ζεις τις ποιο έντονες εμπειρίες της ζωής σου σε κάθε επίπεδο.

Με λίγα λόγια: Η καλύτερη σειρά στον κόσμο!


5*/5





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

dontmindme