Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Jericho (2006–2008)





Η σειρά αναφέρεται σε μια μικρή πόλη της Αμερικής και το όνομα σίγουρα δεν είναι τυχαίο.  Γιατί εκεί που έχουν τις καθημερινές μικροαστικές ζωές τους όλα πάνε ανάποδα καθώς πέφτουν τα πυρηνικά και ξεσπά χαμός και θάνατος και τρόμος… σε διπλανές πόλεις… αυτοί είναι ασφαλείς γενικά αλλά ειδικότερα έχουν προβλήματα στο να έχουν τα βασικά νερό, ηλεκτρικό και φαγητό, και όλα αυτά τα βασικά που καταλήγουν σε ο. Η ιστορία αρχίζει από εκεί και πέρα και οι δυνατότητες φαίνονται αμέτρητες για αυτή την σειρά. Ο τηλεθεατής γεμίζει με ερωτηματικά είναι μια βόμβα οι πολλές , είναι τρομοκράτες, παραστρατιωτικοί, κάνα τρελός επιστήμονας, οι κινέζοι, οι Βορειοκορεάτες, ίσως εξωγήινοι;  Οι δημιουργοί της σειράς προφανώς σκέφτονται και αυτοί αυτά τα ερωτήματα και αποφασίζουν να πάρουν την, για αυτούς και μόνο για αυτούς, ποιο συγκλονιστική πορεία για την σειρά: Δεν θα πούμε ξεκάθαρα τι γίνεται, ανα τρία επεισόδιά  θα δίνουμε ένα στοιχείο που θα είναι διφορούμενο και θα επικεντρωθούμε στην σαπουνόπερα διάσταση των πραγμάτων. Έτσι εκεί που περιμένεις τρομερές εξελίξεις και συνομωσίες και μάχες και εμφύλιο και άλλα πολλά αναλώνεσαι στο να βλέπεις την ζωή ενός κατάσκοπου που μπορεί και να μην είναι κατάσκοπος και πως διαχειρίζεται την οικογένεια του, ένα εφηβικό αποτυχημένο έρωτα που παίρνει τα πάνω του σιγά σιγά γιατί από πάντα αγαπιόντουσαν απλά ο ένας ήταν το μαύρο πρόβατο η άλλη φοβόταν την αλλαγή και τα επεισόδιά περνάνε και οι καιροί παραμένουν ίδιοι μα τόσο ίδιοι. Είναι λες και η σειρά δεν θέλει να προχωρήσει θέλει να μένει εκεί σε ένα post apocalypse soap opera με τους αγαπημένους και το εκάστοτε καθίκη της υπόθεσης  που κλέβει κότες ή πετρέλαιο από την γεννήτρια και φυσικά ιστορίες του στυλ τώρα εγώ είμαι ο σερίφης του χωριού παύλα τύραννος για το καλό σας.
Για άλλη μια φορά η σειρά πήγε να πιάσει κόσμο και κοσμάκη δεν της άρεσε να δήξει ποιες είναι οι αξίες της και οι αλλαγές έρχονταν με ρυθμούς καλημέρα ζωή. Η σειρά ακυρώθηκε και παρόλο που με πείραξε, γιατί ήμουν από αυτούς τους λίγους που πραγματικά έβλεπαν ένα απίθανο μέλλον εξελίξεων και δυνατοτήτων για την σειρά, την κόψανε. Για άλλη μια φορά σκέφτομαι ότι αν εστιαζόταν σε ποιο σκληροπυρηνικό κοινό ίσως είχε κάνει τον δημιουργικό της κύκλο. Δεν απευθύνονται όλες οι σειρές σε έφηβούς και νοικοκυρές, τι να κάνουμε έτσι είναι η ζωή.  Μετά ήρθε μια μικρο-ανάσταση από τους φανατικούς της σειράς για ένα ποιο δημιουργικό τέλος και φυσικά ήταν υπέροχο και φανταστικό απλά το περίμενα σαν μέρος της υπόθεσης και όχι σαν ένα ύστατο ευχαριστούμε τους φανατικούς οπαδούς μας. Ναι, όπως και με το V η σειρά στο δεύτερο κύκλο της έδειξε τα αληθινά της χρώματα αλλά ήταν πλέον αργά.
Ο παραβολισμός είναι έντονος και μιλά κυρίως για τις ισορροπίες στην ζωή της μικρής πόλης που αλλάζουν και είναι σαν να πολιορκούνται σε κάθε επίπεδο από τις ακραίες εξελίξεις  εξού και το όνομα της πόλης. Γενικά τα εφέ που είναι λιγοστά είναι αρκετά προσεγμένα και η φωτογραφία τυπική για το επίπεδο της σειράς. Αν πρόσεχαν τελικούς κακούς και χαρακτήρες λίγο περισσότερο και βάζαν όχι απαραίτητα δράση αλλά εξελίξεις λίγο ποιο πυκνά ίσως η σειρά να μην ακυρωνόταν.

Αρνητικά: Αργό στα όρια του βαρετού πήγαν να κάνουν post apocalypse soap opera

Θετικά: Από τις καλύτερες ιδέες που έχουν συλλάβει τα τελευταία χρόνια, τολμώ να πώ μπροστά από τον καιρό του.

Ξεκάρφωτο: Τα λίγα επεισόδιά της δεύτερης σεζόν ισοδυναμούν με 100 από αυτά της πρώτη σεζόν τόσο ποιο δυνατά είναι. Πραγματικά είναι κρίμα μια τόσο καλή σεζόν να μην είχε παίξει από την αρχή σε μια ιστορία που ήταν τόσο πρωτότυπη και έξυπνη και θεματολογικά τουλάχιστον θα μπορούσε να είχε πάει παντού.

Με λίγα λόγια: Θα μπορούσε να είναι τόσα πολλά τελικά δεν έγινε ποτέ και όταν έγινε ήταν για να μας πει ευχαριστώ που πήρε την άδεια να τελειώσει και δεν κόπηκε απότομα.

3/5



















Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Quantum Leap (1989–1993)





Ωρα να παρτάρουμε λες και είναι 1999. Ένας χαρισματικός επιστήμονας με διδακτορικό  σε ψυχολογία, ιατρική, μηχανική, πυρηνική φυσική και κάτι άλλο που σίγουρα ξεχνάω που ξέρει κιθάρα, πιάνο, ελληνορωμαϊκή πάλη και κάτι άλλο που σίγουρα ξεχνάω φτιάχνει μια χρόνομηχανή για ευνόητους λόγους που ποτέ όμως δεν εξηγούνται απλά το δικαιολογούν με το ρητό «θέλει να κάνει το καλό και να το ρίξει στο γιαλό» ή στα ελληνικά for the common good. Υπάρχουν, κάποιες ιδιοτροπίες στα ταξίδια  του που βέβαια εξυπηρετούν και την παραγωγή στο οικονομικό θέμα. Ο πρώτος κανόνας είναι (με εξαίρεση 3-4 ταξίδια) ότι η εποχή του εκάστοτε ταξιδιού είναι μέσα στα δικά του χρόνια ζωής άρα αφού έχει γεννηθεί το 1953 το νωρίτερο ταξίδι θα είναι την ημερομηνία της γέννησης του. Το άλλο και ποιο παράξενο ακόμη είναι ότι όταν ταξιδεύει στο χρόνο πάντα παίρνει την θέση κάποιου ατόμου. Και εδώ η παραγωγή μας εξηγεί ότι αν και εμείς βλέπουμε τον ήρωα μας όλοι οι άλλοι βλέπουν και ακούν και νιώθουν τον άνθρωπο που ξέρουν. Την ίδια ώρα λοιπόν που γίνεται το ταξίδι γίνεται και κάτι σαν ανταλλαγή συνειδήσεων ή ψυχής ή μυαλού ή όπως το καταλαβαίνει κανείς ο σούπερ επιστήμονας καταλαμβάνει το άτομο με το πρόβλημα και αυτό το άτομο το σώμα του απίθανου επιστήμονα. Η πλάκα είναι ότι οι ικανότητες του δικού του σώματος έρχονται μαζί του (!) και δημιουργείτε ένα τρελό παράδοξο, με ποιο χαρακτηριστικό παράδειγμα σε κάποια φάση καταλαμβάνει το σώμα ενός στρατιώτη ο οποίος έχει χάσει τα πόδια του και αφού θα χρειαστεί ο πρωταγωνιστής να περπατήσει σε κάποια φάση στο επεισόδιο δείχνει την αντανάκλαση του στο καθρέφτη ένα άτομο χωρίς πόδια να περπατά και από κάτω να υπάρχει ένα κενό (ηθελημένα!). Ίσως έπρεπε να το σκεφτούν λίγο καλύτερα; Μήπως ;
Άλλες φορές είναι άντρας, γυναίκα, έφηβος κτλ. Με ποιο χαβαλέ την περίπτωση που καταλαμβάνει ένα σώμα χιμπατζή της Νάσα και είναι άλλο ένα παράδοξο ότι μπορεί να γράφει ενώ όταν μιλάει και τον ακούμε εμείς ο περίγυρος του ακούει στην κοινή γλώσσα των ζώων (δεν πιστεύω ότι υπάρχει κοινή γλώσσα των ζώων έλεος!). Εκτός από τον ίδιο είναι μαζί του και ένας σούπερ στρατιώτης παύλα σεξομανής παύλα επιστήμονας φίλος του ο οποίος φαίνεται μόνο στον ίδιο των πρωταγωνιστή σε παιδία, σε ζώα και σε τρελούς αφού είναι ολόγραμμα. Ναι πολύ λογικό. Πάντως το ολόγραμμα φίλος έχει τρομερή αίσθηση του χιούμορ και σίγουρα βοηθά την σειρά ενώ παράλληλα πολλές φορές βοηθά στο δραματικό εφέ φωνάζοντας κυρίως σε ένα άτομο που πάει να κάνει κάτι κακό χωρίς βέβαια να μπορεί να τον ακούσει ο άλλος.
Βασικά υπάρχουν και ποιο σοβαρές φάσεις αλλά με τα δικά μας πρότυπα φαίνεται λίγο παλιά η σειρά. Η σειρά μου κίνησε την περιέργεια για να την δω γιατί θεωρείται από τις καλύτερες που έχουν γίνει ποτέ και πραγματικά δυσκολεύομαι πολύ να το πιστέψω. Ο μόνος λόγος για να είναι αυτή η σειρά μια απο τις καλύτερες πιστεύω ότι είναι η ιδέα του ταξιδιού στο χρόνο και ότι πρέπει να φέρνει αρκετή νοσταλγία και άλλα όχι τόσο θετικά ή αρνητικά συναισθήματα για το παρελθόν. Ναι υπάρχει έντονή αλληγορία άλλα είναι σχετικά πεζή και μετά από κάποια επεισόδια αφού η χρονολογίες είναι πάντα  ίδιες ρατσισμός, ταξικός πόλεμος κτλ. μπαίνουν όλα στο χρονοντούλαπο των χαμένων, μια από τα ίδια, ευκαιριών. Σίγουρα αν η σειρά γυριζόταν τώρα θα είχε κοπεί από τον 3ο κύκλο τουλάχιστον.  Ένα άλλο στοιχείο που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι επειδή είναι γυρισμένη η σειρά την περίοδο που είναι γυρισμένη είναι λίγο ποιο ανάλαφρη στην γλώσσα και κάποιες εκφράσεις που θεωρούνται πλέον στο Αμέρικα βρισιές εδώ λέγονται άνετα. Το παιδί με ειδικές ανάγκες είναι σπαστικό και οι νέγροι είναι αράπηδες και ναι προκαλεί ένα ελαφρύ χαμόγελο.
Με εξαίρεση, το γεγονός ότι είναι time travel κατά τα άλλα παίζει σαν μια σαπουνόπερα ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων στο οποίο ένας συνηθισμένος άνθρωπος αντιμετωπίζει μια έντονη περίσταση της ζωής  ή μια προσωπικότητα που αντιμετωπίζει έντονες καταστάσεις αλλά ως εκεί. Δεν υπάρχουν αποφάσεις που αλλάζουν πραγματικά την ιστορία ή κάποια κοσμοϊστορική αλλαγή. Άλλο αρνητικό είναι ότι πληροφορούμαστε στην αρχή ότι το μυαλό του λόγω του ταξιδιού έχει γίνει ότι να ΄ναι και είναι πολύ μπερδεμένο στα ελληνικά Swiss cheese και ενώ δεν θυμάται ότι έχει γυναίκα (ούτε σε ένα επεισόδιο) για παράδειγμα κατά τα άλλα μπορεί να θυμάται κατά περίπτωση ότι ξέρει λατινικά και ιερογλυφικά (!) ή ότι μπορεί να κάνει εγχείρηση.  Στο ίδιο μοτίβο καμιά φορά το μυαλό φαίνεται να επηρεάζεται από το μυαλό και την προσωπικότητα του αρχικού ατόμου και άλλες φορές όχι. Κάποια επεισόδιά είναι αρκετά καλά και φαίνονται αμέσως και λέω με σιγουριά πλέον ότι εξαρτώνται από τους υπολοίπους ηθοποιούς και όχι τόσο από την ιστορία και το σενάριο. Κάποια επεισόδιά είναι βαρετά και μάλλον έχουν να κάνει με την εποχή γιατί για παράδειγμα κάποια επεισόδιά με ψυχρό πόλεμο φαίνονται τόσο μακρινά παρόλο που η χρονική περίοδος είναι ποιο πρόσφατη από επεισόδιο για παράδειγμα που αναφέρεται στα δικαιώματα των γυναικών κτλ.
Νομίζω ότι τελικά είναι από αυτές τις σειρές που αντί να χαλάσουν χρόνο και να αναλωθούν σε πληροφορίες και έντονη λεπτομέρεια σε πιθανή τεχνολογία στα ελληνικά techno bubble προτιμούν απλά να δίνουν όλη την βαρύτητα στην ιστορία και αυτό είναι που ξεχωρίζει αυτή την σειρά από τον σωρό: Με ανθρώπινες ιστορίες μέσα από την ζωή ο μέσος θεατής δένεται και με τους χαρακτήρες αλλά την ίδια ώρα βλέπει εν μέρει μια αφηγηματική μικρή ιστορία της ανθρωπότητας που κατέχει ένα μεγάλο φάσμα ρεαλισμού  και πειστικής αναπαράστασης σκηνικών, τεχνολογίας κτλ. Άρα ότι χάνει η σειρά το κερδίζει στο έπακρο στο τέλος.
Διάβασα κάποιους στο ίντερνετ που λένε για το όνομα της σειράς και προσπαθούν να δώσουν μια λογική εξήγηση. Από τα λίγα αγγλικά που ξέρω είναι έκφραση που σημαίνει μεγάλο τεχνολογικό βήμα και δεν έχει καμία επιστημονική υπόσταση. Το επιχείρημα το κέρδισα βλέποντας και κάποια extras στο οποίο ο Μπάκιουλα (ο πρωταγωνιστής) λέει ότι απλά έτσι τους ήρθε και βγάλανε με αυτό το όνομα την σειρά. Αμάν ποια οι φανατικοί εκεί έξω!

Αρνητικά: Η επιστήμη και ο τρόπος που δικαιολογούνται διάφορα  πράγματα είναι το λιγότερο προβληματικός. Σε μια δυο φάσεις γίνονται συζητήσεις για το ποιος διαλέγει τα ταξίδια και τις χρονολογίες και τα ρίχνουν στο θεό που εντάξει είναι κάπως φλου.  Εάν η σειρά γυριζόταν τώρα δεν θα άντεχε έτσι απλά.

Θετικά: Πρωτότυπο στήσιμο για σειρά. Οι ιστορίες και σενάριο είναι τόσο προσεγμένα που αγγίζουν τον καθένα μας και την ίδια ώρα προκαλούν σκέψη για το που ήμασταν σαν ανθρωπότητα και που έχουμε φτάσει μέσα σε λίγες δεκαετίες.

Ξεκάρφωτο: Υπάρχουν και κακοί στην σειρά κατέχουν ένα κακό υπερ υπολογιστή που λέγεται λάθος, ναι πριν καν καταλάβουμε ότι είναι κακοί εμείς οι Έλληνες το πιάνουμε αμέσως όταν ονομάζουν τον υπολογιστή λάθος (lathos) Η σειρά τελειώνει με cliffhanger που εντάξει είναι βλακεία κάτι λέγανε το 2002 και ξανά το 2010 για νέα σειρά ή ταινία άντε να δούμε. Το είδα στο imdb σαν trivia αλλά το λέω και εγώ περισσότερο σαν σπαστική ανούσια λεπτομέρεια που δεν ξέρω γιατί υπάρχει κάθε φορά που αρχίζει ένα ταξίδι και βρίσκεται   (πάντα) σε δύσκολη κατάσταση πετάει την ίδια ατάκα: oh boy που oh boy είναι πολύ σπαστικό και δεν έχει καθόλου πλάκα. Και σαν τελευταίο και ποιο σπαστικό πετάω δύο στοιχεία που κανείς δεν είπε αλλά είναι σούπερ ντούπερ σπαστικά. Το πρώτο είναι το μέγεθος χρονικής διάρκειας η εισαγωγή και το θέμα που είναι δυο και λεπτά (!) και το δεύτερο που έχει είναι ότι υπάρχει  ανάμεσα στη εισαγωγή και στο θέμα μια σκηνή που είναι η τελευταία σκηνή του προηγούμενου επεισοδίου μετά το ταξίδι στον επόμενο προορισμό  η οποία σκηνή δεν είναι η ίδια αλλά μοιάζει πολύ με την πρώτη! Πόσο κουλό είναι αυτό; Σε ένα επεισόδιο παίζει και η Jennifer Aniston την Κική την  sexy νοσοκόμα και μπορώ να πω ότι είναι ποιο σέξι τώρα, τι σου είναι οι πλαστικές ε; σχεδόν το ξέχασα ένα επεισόδιο αφορά ένα Έλληνα φτωχομπινέ που ρίχνει  μια γκομενάρα κόρη εφοπλιστή ίσως από τα καλύτερα επεισόδιά για πολλούς στην Ελλάδα  γιατί μιλά σε όλους τους Έλληνες  κάφρους ακόμη: Ω μαλάκα μακάρι να γινόταν και σε μένα αυτό και γκόμενάρα και λεφτά, θα την μάθω και να μαγειρεύει ουάου. Εάν δεν θέλεις να δεις την σειρά δες από το πρώτο επεισόδιο τον πρώτο διάλογο που παίρνει μέρος στο μακρινό 1999. Είναι πέρα από την σειρά μία από τις ποιο χαρακτηριστικές σκηνές στην ιστορία ολόκληρη της μικρής οθόνης στα ελληνικά cult. Βλέπεις πώς περιμέναν το 80 ότι θα ντύνονται οι σέξι γυναίκες (τα σπάνε τα σκουλαρίκια με φωτάκια) ενώ οι διάλογοι είναι τουλάχιστον σουρεαλιστικοί! Τελικά καταλαβαίνεις ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, νοσταλγία για το μέλλον που δεν ήρθε ποτέ; Ουάου πολύ ψαγμένο σχόλιο.

Με λίγα λόγια: Από τις λίγες σειρές που προσφέρουν διαπαιδαγώγηση παρόλο που ειρωνικά η γλώσσα είναι κάπως ρατσιστική. Πολύ καλή και προσεγμένη διασκέδαση για όλη την οικογένεια, αν και λίγο παλιό πλέον.

4/5



























Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Battlestar Galactica (2004-2009)






Αυτή είναι μια κριτική για το remake του  Battlestar Galactica  και όχι τo «κλασσικό» παλιατζούρα της δεκαετίας του 70.
Δεν ήξερα τι να περιμένω όταν ήταν να δω το πρώτο επεισόδιο αλλά πραγματικά εξεπλάγην. Η σειρά αρχίζει με μίνι σειρά μετά ακολουθούν κανονικές σειρές και τηλεταινίες. Η ιστορία είναι η εξής: Σε κάποιους μακρινούς πλανήτες η ανθρωπότητα περνάει καλά αφού έχει προχωρήσει σε τέτοιο τεχνολογικό οργασμό που δεν χρειάζεται πλέον να κάνουν και πολλά πράγματα αφού τα ρομπότ τα κάνουν όλα. Και τι συμβαίνει όταν τα ρομπότ τα κάνουν όλα και εμείς επαναπαυόμαστε; Κάνουν επανάσταση και τα κάνουν όλα γής μαδιάμ έτσι για να ξέρουμε σαν μάθημα ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα κάνουμε μόνοι μας: όπως πολέμους, καθαρισμό και εμ διάφορα υποθέτω.
Τα ρομπότ επαναστατούν λοιπόν και αρχίζει ένας πόλεμος που βρίσκει τους 12 πλανήτες σε πολύ δύσκολη κατάσταση αφού ο πόλεμος χάνεται μάχη με μάχη… όταν ξαφνικά τσούπ ! τα ρομπότ μαζεύονται και την κάνουν για πολλά πολλά χρόνια. Και εδώ κάπου αρχίζει και η ιστορία του νέου Battlestar Galactica τα ρομπότ τσούπ εμφανίζονται πάλι από το πουθενά και τα κάνουν όλα άνω κάτω πάλι αλλά χειρότερα με ατομικές βόμβες και τα ρομπότ πλέον μοιάζουν με μοντέλα του playboy κυριολεχτικά. Ένα από τα πλέον κλασσικά διαστημόπλοια το Battlestar Galactica του οποίου ο καπετάνιος  αρνιέται την τεχνολογία και εκεί που είναι έτοιμο να πάει για ανακύκλωση ξαφνικά θα πρέπει να σώσει όλο το ανθρώπινο ήδος.
Η σειρά έχει τόσο μα τόσο λεπτομέρεια στην υπόθεση που είναι τόσο χορταστικό να μαθαίνεις όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την γενικότερη πλοκή αλλά και το τι συμβαίνει στην ζωή των πρωταγωνιστών. Θα μπορούσα να μιλάω για πολύ καιρό για τις 12 αρχαιοελληνικές φυλές που η κάθε μια αναπαριστά την ζωή και τα προτερήματα του ζωδιακού κύκλου ενώ την ίδια ώρα άλλοι δοξάζουν τον Δία και άλλοι την Αθηνά κοκ.   
Σε ορισμένα επεισόδια υπάρχει επίσης έντονη εναλλαγή συναισθημάτων με τις εξελίξεις και τις εκπλήξεις να είναι τόσο βίαιες προκαλώντας γέλιο, αγωνία και φυσικά  δάκρυα! Ναι λοιπόν έκλαψα δύο φορές με αυτήν την καταραμένη σειρά τόσο συγκινητικά είναι αυτά που γίνονται. Αλλά δεν θα πω τίποτα που να αφορά την υπόθεση.
Ένα άλλο στοιχείο που προκαλεί εντύπωση είναι το πώς παρουσιάζουν τις μάχες κυρίως αυτές στο διάστημα αλλά και ο τρόπος που οι  πρωταγωνιστές και γενικότερα ο άνθρωπος συναναστρέφεται με το απόλυτο κενό. Οι μάχες είναι εκπληκτικές και χρησιμοποιούν την ίδια τεχνοτροπία σε ταινίες όπως το Black Hawk down με την κάμερα να τρέμει όποτε γίνονται μεγάλες και εκκωφαντικές  εκρήξεις. Ολοι ουρλιάζουν, τρέχουν και βρίζουν πειστικότατα! Και φυσικά μεγάλες εκρήξεις φέρνουν μεγάλους χαμούς και τραγωδίες και νίκες.
Οι χαρακτήρες έχουν ένα σωρό επίπεδα συναισθηματικά και κοινωνικά που ξετυλίγονται σε όλο το μεγαλείο τους στον πανικό, στον έρωτα και φυσικά στον θάνατο. Ναι η σειρά έχει μια εμμονή να υπενθυμίζει τον αναγκαστικό κύκλο της ζωής σε όλους μας.
Τα ρομπότ πέρα από αυτά που είναι ανθρωπόμορφα υπάρχουν και τα κλασσικά με την κόκκινη γραμμή και δεν λέγονται τυχαία cylons. Είναι πειστικότατα και τρομακτικά και αδίστακτα και πανέξυπνα και έχουν το μεγάλο πλάνο, τη  δικιά τους θρησκεία και διάφορα άλλα.
Η παραβολή που υπάρχει στην σειρά είναι μεν έντονη αλλά μιλά αφετέρου για το κύκλο της ζωής που κάνουμε όλοι μας αλλά κατά την γνώμη μου προσπαθούν αν όχι να λύσουν, τουλάχιστον να απαντήσουν ποιο συγκεκριμένα σε ερωτήματα για το τι είναι να είσαι πραγματικά ζωντανός, το νόημα της ζωής και μέχρι που μπορείς να φτάσεις για τα πιστεύω σου και πως αυτά μπορεί να συγκρούονται με δομές και κοινωνικές συμβάσεις. Υπάρχουν στιγμές που πραγματικά κάποιος σιχαίνεται το ανθρώπινο ήδος  που ενώ πλέον απαριθμεί μερικούς δεκάδες χιλιάδες συνεχίζει και τρώγεται στην μισαλλοδοξία και το άναρχο πνεύμα τους γεννήματα θρέμματα του φανατισμού και του φόβου.
Η σειρά είναι προσεγμένη από κάθε γωνία είτε στο σενάριο, στα εφέ, στην φωτογραφία και αν είναι κάτι που μου προκαλεί εντύπωση ακόμη και σήμερα είναι ότι στις σκηνές που είναι ποιο Grande από τις άλλες έχουν φροντίσει ώστε να μην χάνεται λεπτομέρεια από την ουσία και να μην υπάρχει ούτε μια μικρή ατέλεια στην μικρή μας μεγάλη οθόνη.
Αυτή η σειρά είναι Sci-Fi είναι δράμα, μυστήριο, περιπέτεια, θρίλερ και μαύρη κωμωδία, είναι τα πάντα σε ένα πολύ ωραίο και κομψό πακέτο.

Αρνητικά: Θα έλεγα ότι θα μπορούσε να κρατήσει λίγα χρόνια ακόμη ειδικά αφού είδα και το Caprica.  SPOILERS! Το τέλος ήταν κατακριτέο από πολλούς εμένα μου άρεσε συν ότι το θεωρώ για τα μέτρα της σειράς αρκετά αισιόδοξο συν ότι υπάρχει και happy ending γιατί βρήκαν τελικά την γη… ε περίπου.

Θετικά: Υπάρχει μοντέρνο κλασσικό; Ναι υπάρχει και λέγεται  Battlestar Galactica. Γιατί είναι μοντέρνο; Για πολλούς και διάφορους λόγους είχε πολύ καλή παραγωγή, υπέροχους πειστικούς πολυδιάστατους χαρακτήρες κτλ. Γιατί λέγεται κλασσικό; Για ακόμη περισσότερους λόγους. Κατάφερε στα χρόνια ύπαρξής της η σειρά να παραμένει τόσο αληθινή, πρωτότυπη και να συνδυάσει τέλια διάφορα ήδη όπως δράση, δράμα και περιπέτεια. Μια σειρά που αποτελείτε ισόποσα και ισόνομα από πολλές άλλες σειρές που συνδέονται από την βαθύτερη όρεξη του ανθρώπου να μάθει για τον εαυτό του και το άγνωστο. Η μουσική είναι άψογη και στέκεται άνετα από μόνη της. Μάλιστα έχουν κυκλοφορήσει και αρκετά CD. Πέρα από το theme song, το ποιο γνωστό που τουλάχιστον έχει αναφερθεί σε πολλές σειρές σαν tribute είναι το τιν τιν τιν τιιιιν που ακούγεται όταν αρχίζουν και λένε τα σατανικά τους σχέδια τα ρομπότοτζα!

Ξεκάρφωτο: Η σειρά μπλέκει θρησκευτικό μυστικισμό με δίψα για την απόλυτη επιστημονική γνώση και την απάντηση θεμελιωδών ερωτημάτων. Η επιστημονική ανάλυση έρχεται συνυπάρχει και συγκρούεται με τον πολυθεϊσμό και μονοθεϊσμό ενώ την ίδια ώρα αφήνει να εκφραστεί σαν την διπλή υπόσταση μας και εν μέρη κρέμεται από την μονοδιάστατη φύση της τεχνολογίας. Η ίδια η τεχνολογία λειτουργεί σαν ένας διπολικός συνδετικός κρίκος που αποδέχεται την σοφία της επιστήμης και την απολυτότητα του θεού.

Με λίγα λόγια: Σκοτεινό, φωτεινό, πολυπρόσωπο  και απρόσμενο είναι σίγουρα μοναδικό στην κατηγορία του. Αν δεν την έχεις δει την σειρά, κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου και παρακολούθησε την τώρα! (πάρε και χαρτομάντιλα)


5*/5 frak δεν πάει παραπάνω!


SPOILERS! Μερικά πράγματα που μαθαίνει κανείς από το Battlestar Galactica.
Ένα remake μπορεί να είναι καλύτερο από το original
Ανδρικοί καθαρά χαρακτήρες είναι μια χαρά σαν σέξι γυναίκες
Όταν κάποιος επιστήμονας έχει βρετανική προφορά φέρνει το τέλος για όλους μας
Όταν κάποιος επιστήμονας έχει βρετανική προφορά και έχει σύντροφο μια πανέμορφη ξανθιά φέρνει το τέλος για όλους μας
Όταν κάποιος επιστήμονας έχει βρετανική προφορά και έχει σύντροφο μια πανέμορφη ξανθιά και άλλη μια στο μυαλό του φέρνει το τέλος για όλους μας
Όταν είσαι επιστήμονας με βρετανική προφορά και έχεις κολλήσει στο τεχνολογικό σου θαύμα και μια απόλυτα σέξι ξανθιά σου την πέφτει  και σου λύνει όλα τα τεχνικά σου προβλήματα απλά πες όχι, στα τεχνικά μόνο ρε!
Όταν σου την πέφτουν ρομπότ στο διαστημόπλοιο σου κανόνισε να μην έχεις δίκτυο ούτε LAN γιατί σύντομα θα είναι πολύ αργά και τα firewalls πέφτουν τόσο γρήγορα.
Προσπάθησε και πρόσεξε που κάνεις έρωτα είναι τουλάχιστον παράξενο να αφήνεις έγκυο την ρομπότ φίλη σου.
Αν πρέπει να εμπιστευτείς κάποιον και έχεις να επιλέξεις, επέλεξε πάντα ένα Adama.
Αν καταλάβεις ποτέ ότι είσαι ρομπότ χαλάρωσε, take it easy, και μετά φρόντισε να είσαι κοντά σε κατάλληλο διαστημόπλοιο γιατί είναι κρίμα να πεθάνουν οι αναμνήσεις σου.  
Καλό είναι όταν βλέπεις την σειρά να έχεις τα χαρτομάντιλα έτοιμα.
Last but not least: Cylons are people too. Για πάντα Battlestar Galactica forums! Πόσες ώρες πέρασα εκεί.


























































dontmindme